Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keňa nie je chudobná

.časopis .rozhovor

Vyrastal s matkou a siedmimi súrodencami v slume. Keď vyštudoval, rozhodol sa pomáhať chudobným deťom. Začal tým, že najchudobnejšie deti v nairobskom slume učil sadiť stromy. Za najväčší problém Kene považuje skorumpovaných politikov a pokryteckých predstaviteľov cirkvi. Moses Ndungu.

Vyrastal s matkou a siedmimi súrodencami v slume. Keď vyštudoval, rozhodol sa pomáhať chudobným deťom. Začal tým, že najchudobnejšie deti v nairobskom slume učil sadiť stromy. Za najväčší problém Kene považuje skorumpovaných politikov a pokryteckých predstaviteľov cirkvi. Moses Ndungu.


.narodili ste sa v Nairobi?
Nie. Pochádzam zo západnej Kene z mesta Eldoret z kmeňa Kikuju. Od Nairobi je to asi šesť hodín autom. Práve táto oblasť bola najviac zasiahnutá násilnosťami po posledných voľbách.

.je príslušnosť ku kmeňu v Keni dôležitá?
Áno. Je to dôležité. V Keni je 42 kmeňov a váš kmeň je vašou komunitou. Každý je na svoj kmeň hrdý. Ja som hrdý na to, že som Kikuju.

.z akej rodiny pochádzate?
Vyrastal som v rozdelenej rodine. Moji rodičia sa rozviedli, keď som mal asi pol roka a odvtedy som žil s matkou. Moja matka sa postarala o to, aby som mohol chodiť do školy, aby mi nič nechýbalo. Napriek tomu, že to pre ňu vôbec nebolo ľahké. .máte nejakých súrodencov? Áno. Bolo nás osem, no dve sestry zomreli, takže teraz sme štyria bratia a dve sestry.

.pre nás je ťažké predstaviť si, ako môže vyzerať život dieťaťa v západnej Keni...
Žili sme v slume, v dome postavenom z blata. Mali sme jednu malú spálňu, asi tak trikrát tri metre a okrem toho malú obývačku. A tam sme všetci bývali.

.odkiaľ získavala matka peniaze pre rodinu?
Mala malý obchod a pomáhala jej širšia rodina. Vďaka tomu som mohol dokončiť strednú školu, no na univerzitu sme už nemali prostriedky.

.ako sa začal projekt Children Garden?
Pracoval som v jednej humanitárnej organizácii, ktorá pôsobila v slume. Učil som v škole a snažil som sa aj mimo toho pomáhať deťom, ktoré vyrastali na ulici. Stretol som sa s ľuďmi z jednej organizácie zo Sudánu, ktorí robili podobné veci ako ja. Riaditeľka tejto organizácie sa rozhodla, že ma budú v určitej obmedzenej miere podporovať. A tak som v júni 2001 pod jedným stromom začal Children Garden.

.pod stromom?
Áno. Rozhodol som sa začať pod stromom. Bol to taký malý projekt: začali sme sadiť stromy. Zadovážil som si sadenice, mal som trochu pôdy a išiel som do slumu za deťmi, ktoré sa túlajú po ulici a nechodia do školy. Dal som im niečo na zjedenie a zavolal som ich do tejto mojej „škôlky“. A začali sme sadiť stromy. Takto sa to celé začalo.

.prečo práve takto?
Stromy, ktoré sme vypestovali, sme mohli ďalej predávať a tak získať nejaké prostriedky na stravu. Bol to taký malý biznis. A deti sa zároveň celé dni nenudili a pomaly sa učili zodpovednosti.

.ako to pokračovalo?
Chodil som do slumu každý deň a do našej škôlky prichádzalo čoraz viac detí. Už to bolo dobré, že sa iba netúlali a mohli tráviť čas v bezpečnom prostredí, kde sme sa o ne postarali a ešte k tomu robiť niečo zmysluplné. Nezanedbateľnou vecou bolo aj to, že tieto deti boli hladné a my sme im dali jedlo. Pritom prichádzali aj dospelí a pýtali sa ma, prečo to všetko robím.


.čo ste im povedali?
Povedal som im, že chcem pomôcť najchudobnejším deťom, ktoré nemajú čo jesť, nechodia do školy a len sa hrabú v odpadkoch. No a ja sa ich snažím zamestnať a eventuálne im umožniť vzdelávanie a prácu. Viacerí miestni ľudia začali tento môj malý projekt podporovať, a tak sa počet detí zvyšoval. Začali sme s piatimi deťmi, neskôr ich bolo dvadsať, čoskoro vyše sto.

.dnes už je súčasťou projektu aj škola?
Áno. Informácie o tejto „škôlke pod stromom“ sa rýchlo šírili a jedného dňa ma jeden kenský priateľ zoznámil s Caulene Bussard, Kanaďankou žijúcou na Slovensku. Veľmi ju to zaujalo, začala chodiť do Kene a veľmi nám pomáha so získavaním podpory v zahraničí.

.čo je teda Children Garden dnes?
Má tri súčasti. Prvou je starostlivosť o prostredie. Stále sadíme stromy a vedieme deti k tomu, aby sa starali o prostredie, v ktorom žijú. Stromy, ktoré vypestujeme, dávame dnes zadarmo komunite a tým aspoň trochu vylepšujeme prostredie, v ktorom žijeme. V tejto chvíli máme asi 2 000 sadeníc. Ide nám o to, aby deti aj keď vyrastú dbali o prostredie okolo seba. Druhou súčasťou je Home, Domov. Je to domov pre siroty, pre zneužité deti a pre deti, ktoré ich rodičia opustili.

.čo tieto deti robia predtým, než sa dostanú do vášho Domova?
Veľmi ťažko prežívajú. Keď sa v Keni stane človek sirotou, príbuzní ho odvrhnú. Tieto deti žijú na ulici. Máme aj deti, ktoré ich rodičia jednoducho nechajú na ulici, lebo nemajú prostriedky na ich živenie. No a máme aj zopár detí, ktoré od rodiny ušli, lebo v nej boli bité a sexuálne zneužívané. Všetky tieto deti prežívajú zo dňa na deň. Okrem toho je súčasťou Children Garden škola. Snažíme sa deťom, o ktoré sa staráme, umožniť vzdelanie – od základnej školy až po univerzitu.

.o koľko detí sa v súčasnosti staráte?
Spolu ich je 320.

.odkiaľ získavate finančné prostriedky?
Na začiatku to bolo dosť ťažký zápas, no teraz máme donorov zo zahraničia. Sú medzi nimi aj ľudia zo Slovenska a ich pomoc si veľmi vážime. Okrem toho máme donorov vo Švédsku, v Anglicku a v Kanade.

.dostávate nejakú podporu z Kene?
Áno. Od jednotlivcov. Nejde však o dlhodobý záväzok. Len občas prídu a podporia nás. Na podporu od vlády sa ma ani nepýtajte.

.prečo?
Jediné, čo mi dáva vláda, sú papiere. Teda rôzne povolenia, ktoré potrebujem na to, aby sme mohli fungovať. Pomoc od kenskej vlády spočíva v tom, že nás nezrušia a umožňujú nám robiť to, čo robíme. Nakoniec, aj to je forma podpory, nie? (Smiech)

.čo je v súčasnosti v tejto práci najväčšou výzvou?
Je ich veľa, ale asi najväčšou je nedostatok dobrých, kvalifikovaných pracovníkov. Jednoducho nemáme dosť peňazí na to, aby sme ich zaplatili. Donori radi podporia deti, kúpia jedlo, lieky či oblečenie, no keď im poviem, že by som potreboval peniaze pre učiteľa, lekára, účtovníka alebo právnika – a to sú pre nás veľmi dôležité profesie – väčšinou už nie sú takí ústretoví.

.niekoľkokrát ste spomenuli slumy. Čo vlastne slumy sú?
Sú to mestské oblasti, v ktorých žijú najchudobnejší ľudia. Do slumov prichádzajú tí, ktorí si nedokážu nájsť v meste prácu.

.prečo sa nevrátia na vidiek?
Pretože väčšina z nich už v meste žije dlhé roky a na vidieku by už prežiť nevedeli. Je pre nich jednoduchšie žiť v slumoch. V Keni je okrem toho viacero oblastí, ktoré sú husto obývané, no nie je v nich dostatok úrodnej pôdy, a tak sa tam dá len ťažko prežiť. V meste je to predsa len ľahšie. Slumy pozostávajú z veľmi malých domčekov, ktoré sú prilepené jeden na druhý.

.čiže, keď sa povedzme v Nairobi ocitnem bez práce, prídem do slumu a postavím si tam domček?
Nie. V slumoch si nemôžete nič postaviť. Len prenajať za veľmi nízky nájom.

.kto tie chajdy postavil?
Sú ľudia, ktorí vlastnia pôdu a prenajmú ju iným na to, aby na nej postavili domčeky a platia im nájomné. Títo vlastníci domčekov ich potom prenajímajú ľuďom, ktorí v nich bývajú. Ide o malé sumy a preto si bývanie v slume môže skoro každý dovoliť.

.sú títo ľudia nezamestnaní?
Väčšina nie je nezamestnaná. Viacerí majú v slumoch malé biznisy – napríklad obchody s potravinami, iní pracujú v továrňach za veľmi malú výplatu – často menej než jeden dolár za deň. Za to si nemôžu dovoliť bývanie nikde inde než v slume.

.stáva sa, že niekto v slume zarobí toľko peňazí, že sa môže odsťahovať do lepšieho?
Stáva sa, že niekomu ide obchod v slume tak dobre, že si môže kúpiť malý pozemok a postaviť si na ňom dom, no deje sa to zriedka. Vo všeobecnosti sa zo slumov odchádza dosť ťažko. Keď tam začne človek bývať, po čase si na to zvykne.

.kedy začali slumy vznikať?
Keď sa veľa ľudí začalo sťahovať z vidieka do miest. To bolo niekedy v sedemdesiatych rokoch minulého storočia.

.podľa štatistík je Keňa jednou z najkresťanskejších krajín na svete. Napriek tomu je v Keni stále toľko chudoby a iných problémov. Ako je to možné?
Ľudia sa v kostoloch neučia zdieľaniu a starostlivosti o druhých ľudí. Predstavitelia cirkvi ich nabádajú k tomu, aby všetko dávali cirkvi. To je však niečo iné ako zdieľanie. „To, čo máš, prines do kostola a daj cirkvi. ABoh ťa požehná.“ To je evanjelium kenskej cirkvi.

.čo robí cirkev s tým, čo dostane?
Vedúci predstavitelia cirkví si vezmú všetky peniaze. To sú tí, ktorí majú veľké autá a veľké domy.

.skutočne?
Žiaľ, áno. Napríklad nedávno som bol v jednom kostole. Bol tam mládenec, ktorý mal problém – nemal na zaplatenie školného. Pred bohoslužbami išiel za kazateľom a povedal mu o tom. Na konci bohoslužieb bola zbierka. Mnohí dali všetky peniaze, čo pri sebe mali. Po bohoslužbách – a teda po zbierke! – pozval kazateľ tohto mladíka dopredu a povedal, že potrebuje peniaze na školu. A povedal veriacim: „Ak máte peniaze, pomôžte mu.“ Ale ľudia už všetko odovzdali do zbierky a jeden za druhým odišli. Nakoniec odišiel aj tento nešťastný mládenec. Keby bol kazateľ chcel, mohol mu dať zo zbierky. Ale on to neurobil. Ak prídeš do cirkvi a povieš, že máš problém, budú sa za teba modliť, ale nepomôžu ti.

.je to tak vo všetkých denomináciách?
Takmer vo všetkých. Aj keď nie som katolík, musím povedať, že najlepšie to robia katolíci. Dokážu sa podeliť a postarať o chudobných ľudí. A vedú k tomu aj svojich veriacich. Ostatné denominácie hovoria ľuďom iba „Príďte a dajte, čo máte.“ Všetko ešte zhoršujú skorumpovaní politici. Obyčajný občan nie je nikým. Platí dane, ale nič za to nedostáva. Cirkev si zoberie, štát si zoberie a výsledkom je chudoba, ktorú tu máme.

.mení sa to k lepšiemu, alebo k horšiemu?
Stále sa to zhoršuje a bude sa to zhoršovať, pokiaľ sa niečo nespraví.

.čo by sa malo spraviť?
Možno to znie kruto, ale skutočne si myslím, že v Keni môže byť lepšie, len keď politici, ktorých máme teraz, všetci vymrú. Majú totiž korupciu až v kostiach a podľa mňa sa to nedá „vyliečiť“.

.bude ďalšia generácia lepšia?
(Ticho) Dúfam v to. Predchádzajúca generácia bola totiž oveľa lepšia. Mám na mysli ľudí, ktorí viedli Keňu v prvých rokoch samostatnosti – povedzme do roku 1980. Boli to dobrí ľudia. Hlavne Kenyata a zo začiatku aj Arap Moi. Odvtedy to však ide dole vodou.

.keňa je často dávaná ako príklad demokratickej africkej krajiny. Čo si o tom myslíte?
Ak chcete poznať Keňu, musíte prísť do slumov. Tam človek zistí, ako je to s kenskou demokraciou. Keď máš peniaze, nedostaneš sa do väzenia. Keď nemáš peniaze, môže sa ti stať čokoľvek. Môžeš dokonca mať aj advokáta, ale ak nemáš peniaze na podplatenie sudcu, tak nemáš žiadnu šancu. Taká je Keňa. Demokraciu si vKeni môže človek užiť, len ak má peniaze. Ak ich nemá, musí si dávať veľký pozor.

.dotkli sa násilnosti po posledných voľbách v Keni vášho slumu?
Ľudia zo slumov boli v týchto násilnostiach najviac využití. Jednak je v nich nahromadený hnev, no a politici im zabezpečia zbrane, dajú im peniaze a pošlú ich na ulice. Veľa násilností sa dialo aj v našom slume. Našim deťom sa, chvalabohu, nič nestalo, ale okolo to bolo kruté.

.sú ešte cítiť dôsledky týchto udalostí?
Áno. Potraviny sú oveľa drahšie. Predtým sme mali dosť prostriedkov na zabezpečenie stravy, teraz je to o niečo ťažšie.

.ináč je dnes v Keni pokoj?
Áno. Treba povedať, že Keňania milujú pokoj a dokážu tvrdo pracovať. Tie nepokoje nespôsobila nevraživosť ľudí, ale politici. A na druhej strane: násilnosti sa neskončili preto, lebo sa o to snažili politici. Násilnosti sa ukončili vďaka obyčajným ľuďom, ktorí chceli pokoj. Problémom Kene nie sú bežní ľudia, ale politickí lídri.

.ako by ľudia zo západného sveta mohli zmysluplne pomôcť Afrike?
My máme v krajine tzv. „krstných otcov“, ktorí riadia krajinu. To sú ľudia, ktorí majú vplyv a peniaze. Títo by sa mali naučiť, čo to znamená zodpovedné vedenie krajiny. Lebo ak sa oni nezmenia, každá pomoc je zbytočná. (Ticho) Len neviem, ako týchto ľudí zmeniť. (Ticho) Lebo to musí byť zmena hlboká.

.čo je váš sen o Keni?
Bol som minulý týždeň vo Švédsku a v Anglicku, teraz som na Slovensku. Mojím snom je, aby bola Keňa podobná týmto krajinám. Keňa nie je chudobná. Len jej vodcovia sú skorumpovaní.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite