Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Víťaz a učiteľ

.tomáš Gális .časopis .týždeň v ekonomike

Obrázok týždňa, v ktorom Slovensko spoznalo, pri akom kurze bude meniť svoju menu za eurá, by bol neúplný bez dvoch vystúpení Roberta Fica. Jedným z nich sa blysol krátko po oznámení kurzu. Druhé zohral so zástupcami obchodných reťazcov. Bolo sa na čo pozerať.

Obrázok týždňa, v ktorom Slovensko spoznalo, pri akom kurze bude meniť svoju menu za eurá, by bol neúplný bez dvoch vystúpení Roberta Fica. Jedným z nich sa blysol krátko po oznámení kurzu. Druhé zohral so zástupcami obchodných reťazcov. Bolo sa na čo pozerať.


„To, čo povedal, ako keby si rovno vypálil znak čarodejnice na pravé pleco,“ povedal Fico o poslancovi SDKU Ivanovi Štefancovi. Dôvod? Štefanec si dovolil pripomenúť, že prijatie eura bolo procesom, ktorý naštartovala druhá vláda Mikuláša Dzurindu. Poslanec si tiež poriadne zašpekuloval, keď povedal, že kurz mohol byť (z hľadiska občanov) výhodnejší, keby nebolo kauzy ministra financií Počiatka.

.zabudnime na nich!
Štefanec sa tak podľa Fica priznal k neuveriteľnému prešľapu, čo premiér okamžite použil proti nemu: „Mala SDKÚ záujem úmyselne krivo obviniť ministra financií s cieľom zhoršiť konverzný kurz, poškodiť tým ľudí a tak poškodiť vládu?“ Zlosynovi sa to našťastie nepodarilo, a tak mohol Fico vyhlásiť, že ho teší, že do výpočtu úspechov vlády SR mohol zaradiť aj stanovenie konverzného kurzu.

Nasledovala chvála, ktorá stojí za dlhší citát: „Ak teda, vážené dámy a páni, niekto hovoril, že koalícia je zlou správou pre Slovensko a pre ekonomiku, pozrime sa, keď už nič iné nie je presvedčivé, na dve čísla, ktoré sú za mnou na tabuli. V júli roku 2006, keď sme prevzali vládu sa kurz koruny v určitých okamihoch pohyboval na úrovni 38 korún, 710 tisícin alebo 70 halierov za jedno euro. Píše sa júl 2008, teda po dvadsiatich štyroch mesiacoch tento kurz bol definitívne ustálený vo výške 30 korún 126 halierov. Je to kurz za ktorý 1. januára 2009 budú občania Slovenskej republiky meniť svoje úspory, vklady, peniaze, ktoré majú v hotovosti, mzdy, dôchodky a dávky. Môžem preto dnes, po rozhodnutí európskych inštitúcií, jednoznačne konštatovať, že táto vládna koalícia v roku 2006 bola dobrou správou pre Slovensko a bola aj dobrou správou pre ekonomiku Slovenskej republiky, ktorá má, ako som už uviedol, najvyšší hospodársky rast v rámci celej Európskej únie.“
Ale aby nedošlo k omylu: hlavnou Ficovou témou aj tak zostala SDKÚ, ktorá sa neprihlásila k deklarácii spoločenskej zhody k euru. „Zabudnime na nich. Tak ako sme ich nepotrebovali k Lisabonskej zmluve, nepotrebujeme ich ani k euru,“ povedal o pánoch, „ktorí neustále škodia“ a bez ktorých si premiér nepochybne vystačí.

.správni žiaci
Našťastie pre premiéra, Slovensko a jeho ekonomiku, je tu okrem neprajnej opozície aj Zväz obchodu a cestovného ruchu. Podľa prezidenta zväzu Pavla Konštiaka subjekty pôsobiace v obchode nechcú zneužiť prechod na euro (dokonca vyslovil „jedenáste prikázanie – nezdražíš“). Aby svoje tvrdenie dokázal, spolu so zástupcami obchodných reťazcov podpísal Protokol o pristúpení k Deklarácii spoločenskej zhody zaviesť a používať euro v SR. 
Pripojil sa tak k Ficovej výzve „k vyše 30-tisíc právnickým osobám a k viac ako 130-tisícom fyzických osôb, ktoré podnikajú v obchode a cestovnom ruchu a môžu významným spôsobom ovplyvniť používanie eura,“  ktorej cieľom je „pozitívne ovplyvniť obchodníkov, jednoduchou rečou povedané, zabrzdiť ich v prípadných snahách o neobjektívny a neúmerný cenový rast.“
To, že to zástupcovia obchodných reťazcov myslia vážne, dokazuje aj fakt, že záväzok neodôvodnene nezvyšovať ceny podpisovali na spoločnej tlačovej konferencii pred očami novinárov, predsedu vlády a guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka. Zástupcovia obchodu vyjadrili ochotu spolupracovať s kontrolnými inštitúciami pred a po zavedení eura.
K monitorovaniu a kontrole cien má napríklad prispieť aj nová cenová rada, ktorej zriadenie minulý týždeň schválila rada, ktorá má podľa premiéra prispieť k získavaniu informácií, aby bolo možné povedať, kto a akým spôsobom sa podieľa na tvorbe ceny. Vláda podľa Fica uznáva existenciu prirodzeného rastu cien, ale bude nekompromisne zasahovať, ak bude rásť cena neodôvodnene. Ceny sa zatiaľ regulovať nebudú, ale ak ministri dospejú k zhode, vláda by mala mať právo ceny určovať (z toho dôvodu kabinet zaviazal ministerstvo financií navrhnúť príslušnú zmenu zákona o cenách).
V podstate to bol fádny týždeň. Ficovi sa už po x-tý krát podarilo obsadiť mediálny priestor a prezentovať sa ako jediný strojca úspechu, víťaz, učiteľ a ľudomil. Zatiaľ mu to vychádza... 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite