Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Jána Štrassera: Tabuľa v Paškošiciach

.ján Štrasser .časopis .klub

Verejné obstarávanie. Na Slovensku dnes tento výraz vyžaruje podobnú negatívnu energiu ako slovné spojenie rakovina hrubého čreva.

v jednom i v druhom prípade ide o zmutované gény, ktoré vytvárajú zhubné nádory a metastázy. V oboch prípadoch je prognóza uzdravenia zlá.

Verejné obstarávanie u nás je jedným z tých dobrých úmyslov, ktorými, ako vraví klasik, je dláždená cesta do pekla. Zákon z roku 2006 hovorí, že „pri zadávaní zákaziek sa musí uplatňovať princíp rovnakého zaobchádzania, princíp nediskriminácie uchádzačov alebo záujemcov, princíp transparentnosti a princíp hospodárnosti a efektívnosti“.

Ale iný klasik, zhodou okolností práve ústami pána pekiel Mefistofela, vraví, že šedivá je každá teória a večne zelený je strom života. Strom života verejného obstarávania na Slovensku znamená napríklad nastavenie podmienok súťaže tak, aby ich vedel splniť len ten jediný uchádzač, ktorého si zadávateľ verejného obstarávania obstaral už pred súťažou. A ten zadanie vysúťaží za takú cenu, aby sa nabalil jednak on, jednak vypisovateľ „súťaže“ a ďalší kmotrovia v pozadí. Cena je, pochopiteľne, dvoj-, troj-, päť-, desaťnásobne predražená oproti finančnej realite celej veci a zdravému rozumu. Veď – do tretice citát – ľudová múdrosť vraví, že z cudzieho krv netečie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite