Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Štefan a Baki

„Štefan Harabin?“ „Áno.“ „Som ťa nespoznal vôbec po hlase, vieš.“ „No tak telefón trošku mení hlas, vieš. Čo máš nového?“ „Nič. Len tak volám, že jak sa máš...“ Týmito replikami sa vraj začína štrnásť rokov starý odpočutý rozhovor medzi dnešným ministrom spravodlivosti Štefanom Harabinom a Bakim Sadikim, ktorého v polovici 90. rokov obvinili z obchodovania s drogami, z nedovoleného ozbrojovania, ako aj z colného deliktu. Informácie priniesol denník SME.
Minister poprel, že by mal nejaký vzťah so Sadikim. Pred rokmi však prokurátor údajne namietal na Najvyššom súde, kde Harabin v tom čase pôsobil, jeho zaujatosť. Dôvodom bol jeho „pomer k obvinenému Sadikimu.“ Prokuratúra pridala ako dôkaz svojich pochybností záznam spomínaného telefonického rozhovoru, ktorý policajti nahrali len niekoľko dní predtým, ako Sadikiho zadržali a obvinili. Na Albánca pritom upozornili švajčiarski policajti, ktorí žiadali aj trestné stíhanie. V 90. rokoch podľa nich Sadiki organizoval obchod s heroínom z Turecka do Švajčiarska, Švédska a Nórska. Jeho komplicov v zahraničí riadne odsúdili.
Na údajné kontakty Harabina so Sadikim upozornil pred časom aj poslanec Daniel Lipšic. Exminister spravodlivosti vtedy položil svojmu nástupcovi niekoľko otázok, na ktoré Harabin do piatku neodpovedal. Na otázku SME, prečo bol vylúčený z rozhodovania o Sadikim, odpovedal: „Viete čo? Ja na klamstvá pána starého klamára mafiána friendly nemienim reagovať.“ Sadiki denníku povedal, že ministra Harabina nepozná: „Nikdy som sa s ním nestretol ani som s ním netelefonoval. Poznám ho len z televízie.“
V piatok Harabin vydal vyhlásenie, v ktorom tvrdil, že nikdy nerozhodoval v žiadnej trestnej veci, týkajúcej sa Sadikiho a poznal sa len s jeho manželkou ešte predtým, ako sa vydala. Harabin tiež uviedol, že návrh na vylúčenie z rozhodovania podal on sám. Údajný telefonický rozhovor považuje minister za irelevantný.
V piatok vydala vyhlásenie aj Generálna prokuratúra, podľa ktorej vo vyšetrovacom spise ani v spise vedenom na Generálnej prokuratúre nie je založené žiadne rozhodnutie o vylúčení sudcu Harabina z konania so Sadikim. Je však pravda, že prokuratúra mala pripravený koncept návrhu pre prípad, že by sa Harabin stal členom senátu, ktorý bude vo veci rozhodovať.
.tg

Konečná
Európska komisia a ministri financií eurozóny stanovili konečný kurz slovenskej koruny. Vláda hovorila o mimoriadnom úspechu, opozícia kritizovala kabinet, že kurz mohol byť lepší ako 30, 126 koruny za euro. To je možno pravda, ale pravda je aj to, že všetkých 15 členov eurozóny vstupovalo do menovej únie s kurzom rovnajúcim sa centrálnej parite. Analytikom sa náš kurz pozdáva.
.tg

Neuznávame
Slovensko nebude uznávať kosovské pasy, ktoré sa začnú vydávať tento týždeň. „My neuznávame nezávislé Kosovo, teda ani ich dokumenty. Naďalej budeme uznávať náhradu pasov, vydávanú správou OSN a pasy Srbska,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda. Ak obyvateľ Kosova získa na ambasáde členskej krajiny EÚ vízum, oprávňujúce ho vstúpiť do schengenských krajín, Slovensko nebude môcť navštíviť. Bol by tu nelegálne. 
.jm, SITA

V UNESCO
Rímskokatolícke drevené kostolíky v Hervartove a Tvrdošíne, evanjelické v Kežmarku, Leštinách a Hronseku a gréckokatolícke v Bodružale, Ladomírovej a Ruskom Bystrom sa dostali do zoznamu pamiatok UNESCO. Okrem nich tam už figurujú Banská Štiavnica, Bardejov, Vlkolínec, Spišský hrad a Spišská kapitula. Z prírodných pamiatok sú to jaskyne Slovenského krasu a pralesy na východe Slovenska.
.jm

Nový Starý most
Bratislavský Starý most sa bude rekonštruovať. O tom, aká bude jeho budúca podoba, majú Bratislavčania rozhodnúť hlasovaním. Toto riešenie sa nepáči hlavnému architektovi mesta Štefanovi Šlachtovi. „Je to alibizmus, aby o tom, ako bude vyzerať most, rozhodla laická verejnosť. Mala byť vyhlásená architektonická súťaž, v ktorej sa mali vyjadriť odborníci,“ povedal pre denník Sme.
.jm

Rating
Ratingova agentúra Standard & Poor`s  Slovensku po stanovení konverzného kurzu rating nezvýši. Agentúra sa tak rozhodla nenasledovať krok spoločnosti Fitch Ratings, ktorá Slovensku rating zvýšila. „Táto vláda je poznačená určitou neistotou, a to predovšetkým z dlhodobého hľadiska. Politické smerovanie musí byť oveľa jasnejšie,“ povedala analytička Stndard & Poor`s Eileen Zhang.
.jm


Zsolt Simon 
Návrh na vylúčenie exministra Zsolta Simona z SMK už neexistuje. Etická komisia strany svoje odporúčanie vylúčiť Simona zrušila. Podľa jej predsedu Gábora Pallya reagovali na nedávnu úpravu vnútrostraníckych pravidiel. Úvahami, ako potrestať Simona, sa však vraj zaoberajú stále.

Zuzana Martináková
sa podľa Hospodárskych novín chystá zapojiť do boja o Prezidentský palác. Hoci sa vraj ešte úplne nerozhodla,  ľudia „zdola“ na ňu tlačia, aby kandidovala. Tých „zdola“ je však treba hľadať skôr v Prezidentskom paláci, kde Martinákovej manžel pracuje ako poradca Ivana Gašparoviča.

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar poskytol skutočne exkluzívny rozhovor TASR. Vyplýva z neho, že koncepciu československej federácie a samostatného Slovenska predseda ĽS-HZDS spracoval už v rokoch 1975 * 1977. Pripravené analýzy mu vraj pomohli v 90. rokoch. Čo mu pomôže dnes?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite