Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V čom je náš vladár výnimočný?

.michal Magušin .časopis .politika

Je dôležité vedieť, v čom je dobrý líder krajiny. Dáva nám to šancu kriticky zhodnotiť, či a ako svoje talenty využíva. A kvality nášho vladára hovoria niečo o nás Slovákoch.

robert Fico ich nepochybne má niekoľko.

Mladý, ambiciózny a chladne pôsobiaci, tak zostal v pamäti svojich spolupracovníkov v bývalej SDĽ Robert Fico, ale zároveň aj ako nesmierne pracovitý človek. Keď ľavičiarom dávali tréningy komunikácie ľudia zo Švédska a Británie, Fico sa pripravoval dlhé hodiny. Po návrate z televíznej diskusie zas svoje vystúpenie dlho analyzoval s expertmi.

Fico na nepríjemné otázky zásadne neodpovedá. Naučil sa zručne komunikačný tok usmerniť iným smerom. A nie je sám. Takmer identicky reagujú aj členovia Ficovho kabinetu. „Prešli ste si Ficovou marketingovou školou. Triete sa o veci, na ktoré sa vás nikto nepýtal,“ povedala poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová pri nedávnom odvolávaní ministra školstva Juraja Draxlera.

Ďalšou súčasťou Ficovho komunikačného úspechu je fakt, že skutočne verí tomu, čo hovorí. Aby človek mohol znieť presvedčene, musí byť o veci presvedčený. Je možné, že najskôr treba presvedčiť samého seba, ale bez toho to nejde. Fico pritom väčšinou nejde do hĺbky tém. Dobre pozná ich plytčiny a vie o nich farbisto rozprávať. Pri komunikácii s iným druhom publika sa vie okamžite prispôsobiť. Keď sa ľudia na vidieku slávnostne vyobliekajú a odídu do vedľajšej dediny na stretnutie s Ficom, neodídu sklamaní. Má charizmu, presvedčivosť, dokonca vrúcnosť a je jeden z nich. Z hľadiska komunikácie patrí medzi najzdatnejších politikov na Slovensku.

.energický stratég
Fico vraj rád číta knihy a špeciálne obľubuje biografie politikov. Ktovie, či sa niekedy zahĺbil do Machiavelliho slávneho diela Vladár. V ňom florentský diplomat dával do súvisu umenie politika a prácu lekára. Jedna z ideí vyzdvihovala dôležitosť diagnózy problému – tak u pacienta, ako aj v štáte. Fico riadi svoju stranu predvídavo. Tuší, odkiaľ môžu prísť problémy, a je na ne pripravený. Vo vlastnej strane ho nikto nikdy nespochybnil – a to nielen pre jeho prirodzenú autoritu. Hoci to navonok nevyzerá, konfliktom sa vyhýba, v najhoršom prípade ich necháva „vyhniť“. O svojich ľudí sa vie postarať, aj keď musia odísť z politického piedestálu. Je to rozumný krok. Nevytvára si zbytočných nepriateľov. Naopak, ľudia k nemu cítia vďaku. Osoby z jeho prostredia tvrdia, že je jeden z mála lídrov, ktorý myslí na budúce voľby ihneď po volebnej noci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite