Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

TELETIPY 29.

.časopis .film

14. 07. 2008 – 20. 07. 2008 (29. týždeň)

.teletipy .filmy:

Rodinný kozub (dráma, Maďarsko, 1979)
Dvojka, Pondelok, 22:00
Budapešť, sedemdesiate roky dvadsiateho storočia – mladí ľudia žijúci v nepriaznivých pomeroch maďarského socializmu prežívajú bytovú krízu. Ich rodinné, milostné a medziľudské vzťahy sú poznačené klaustrofóbiou. Vinou rozsiahlych búracích prác je množstvo domov zbúraných a ich obyvatelia sú nútení sa vysťahovať. Niektorí z nich nachádzajú nový domov u príbuzných, žijúc v extrémne stiesnených podmienkach. Debutový film maďarského režiséra Bélu Tarra pristupuje k tomuto sociologickému fenoménu prostredníctvom príbehu mladého páru s chorľavou dcérkou, ktorý prežíva vážnu manželskú krízu pre nedostatok priestoru.

Dotyk smrti (triler, USA, 1999)
Jednotka, Utorok, 22:20
Frank Pierce je na dne. Po piatich rokoch vyčerpávajúcich nočných služieb v sanitke záchranky sa z neho stal alkoholik trpiaci depresiou a halucináciami – zdá sa mu, že duchovia pacientov, ktorých sa mu nepodarilo zachrániť, sa túlajú ulicami Manhattanu s nemou výčitkou nevysloviteľného utrpenia. Záblesk nádeje vnesie do Frankovho sveta tajomná dievčina Mary Burková, ktorej otca Frank vytrhol z pazúrov smrti... Kým sa im však podarí dosiahnuť vykúpenie, prežijú spolu v uliciach New Yorku hotové peklo. Realistický a surový film popredného amerického režiséra Martina Scorseseho.

Káva a cigarety (poviedkový, USA, 2003)
ČT2, Streda, 20:25
Režisér Jim Jarmusch začal s dlhodobým projektom už v roku 1986 – priebežne nakrúcal krátke čiernobiele filmy, ktoré sa odohrávajú pri kaviarenských stoloch. Ich jednotiacim motívom je kombinácia kávy a cigariet. Celovečerný film tvorí jedenásť týchto mikropríbehov. Nad šálkou kávy a s nevyhnutnou cigaretou v ústach sa predstavuje rad režisérových obľúbencov v nezvyčajných situáciách. Hrdinovia sa stretávajú len z vôle autora a vedú rozpačité rozhovory o banálnych veciach. Nechýba im však typický jarmuschovský humor a zmysel pre paradox – zo zdanlivo bežných situácií sa mu podarilo vyťažiť maximum.
 
Sekretárka (dráma/komédia, USA, 2002 )
ČT2, Štvrtok, 23:50
Po návrate z psychiatrickej liečebne sa mladá a citlivá dievčina Lee zapíše do kurzu písania na stroji. Vďaka tomu si nájde nájdu prácu u právnika Edwarda Greya. Ten si čoskoro všimne, že Lee má na tele jazvy po zraneniach, ktoré si sama spôsobila. Trpí totiž masochistickými sklonmi. Edward má tiež svoje tajné chúťky – on je pre zmenu sadista. Čoskoro začnú jeden druhého priťahovať. Kým sa však oddajú svojim túžbam, musia prekonať množstvo prekážok. A predovšetkým sa vyrovnať s vlastnými zábranami. Aj keď téma filmu vyvoláva temné a násilné predstavy, režisérovi Stevenovi Shainbergovi sa podarilo nakrútiť veľmi jemný a svieži film s decentným humorom.

Maratónci (komédia, Juhoslávia, 1982)
Dvojka, Piatok, 22:00
Päť generácií mužov rodiny Topalovcov vlastní prosperujúcu pohrebnú službu a remeslo odovzdáva po dlhé roky z otca na syna. Najmladší predstaviteľ rodiny Mirko sa bráni rodinnej tradícii, v čom ho podporuje jeho priateľka Kristína. Kristínin otec dodáva Topalovcom truhly a zacíti, že rodinná spriaznenosť by mu mohla priniesť i obchodné výhody a vyšší podiel zo zisku. Medzi dvoma rodinami sa tak strhne konflikt, ktorého obeťou je práve Mirko. Balkánska čierna komédia režiséra Slobodana Sijana je plná komických situácií, ktoré však nezastierajú ironicko-tragické vyznenie o dedičnosti, historickej determinácii a zvodnej povahe zla.

Tombstone (western, USA, 1993)
ČT1, Sobota, 21:40
Arizonské mesto Tombstone sa sľubne rozvíja a bohatne, pretože neďaleko od neho sa nachádzajú ložiská striebra. To však okrem poctivých osadníkov priťahuje aj banditov tej najhoršej povesti. V mestečku prekvitá hazard a prestrelky sú na dennom poriadku. V tom čase sa tam z Dodge presídli zástupca šerifa Wyatt Earp s dvoma bratmi a ich manželkami. Ich plán na pokojný život sa čoskoro zhatí – bratia sa dostanú do konfliktu s organizovanou skupinou zločincov, ktorí si hovoria Kovboji a prestrelka je nevyhnutná. Snímka Georgea P. Casmatosa patrí k najvydarenejším westernom deväťdesiatych rokov.

Záletník (komédia, Francúzsko, 1976)
ČT2, Nedeľa, 16:45
Do života úspešného muža po štyridsiatke nečakane vstúpi atraktívna mladá žena, ktorá odrazu rozvráti jeho doterajší usporiadaný systém. Etienne Dorsay – vedúci finančného oddelenia istého ministerstva – je v odbore záletníctva skutočný začiatočník, na svoju prvú neveru sa preto pripravuje obozretne a premyslene. Rafinovaný plán sa však končí úplnou katastrofou a Etienne sa ocitá na rímse najvyššieho poschodia parížskeho domu a pýta sa sám seba, ako k tomu mohlo dôjsť. Okúzľujúci Jean Rochefort je v klasickej komédii režiséra Yvesa Roberta v plnej forme * výsledok je francúzsky šarmantný a inteligentný...

.tip .týždňa
Mŕtvy muž  (antiwestern, Jap./USA/SRN, 1995)
Dvojka, Utorok, 22:00
Mladý účtovník William Blake sa rozhodne odísť z rodného Clevelandu, opúšťa domov a ocitá sa v špinavej diere, Machine. Po príchode však zisťuje, že nie je správnym mužom na správnom mieste. Neznalý miestnych pomerov dostane sa do konfliktu a s ťažkým zranením uteká do divočiny. Jeho útek sa mení na tajomnú duchovnú cestu, počas ktorej sa z nesmelého mladíka stáva vydedencom a vrahom. S ubúdajúcimi životnými silami čoraz viac rozumie životu a spoznáva ho z jeho tajomnej strany. Film, ktorý sa dá označiť aj ako antiwestern, je považovaný za najlepšie dielo amerického nezávislého režiséra Jima Jarmuscha.


.teletipy  .dokumenty:

Šesť žien Henricha VIII: Jana Seymourová a Anna Klévska
Dvojka, Pondelok, 17:05
Jane Seymourová bola pre kráľa príťažlivá tým, že bola cnostná a pokojná, nie ako živelná a temperamentná Anna Boleynová. Veľmi však podliehala vplyvu katolíckej cirkvi a chcela k nej vrátiť aj kráľa. Tu narazila na prekážku *  keďže mu konečne dala syna, strpel to. Lenže Jane dostala horúčku šestonedieľok a zomrela. A hoci kráľ nemal veľa chuti na ďalšiu ženbu, v záujme kráľovstva tak musel urobiť. Vybrali mu mohutnú nemeckú princeznú Annu Klévsku, ktorá ho však fyzicky nepriťahovala, a preto s ňou akurát hrával karty. V tom čase jeho oko už spočinulo na tvári krásnej Kataríny Howardovej.

Paríž – metropola 19. stor.
Jednotka, Utorok, 09:35
Každý rok prichádza do Paríža viac než 70 miliónov návštevníkov, čo je viac než celkový počet obyvateľov Francúzska. Paríž je pre nich predovšetkým Eiffelova veža, univerzálny symbol mesta. K stému výročiu Francúzskej revolúcie pripravoval Paríž Svetovú výstavu, ktorej hlavnou atrakciou mala byť 300 metrov vysoká veža. Keď začala stavba nadobúdať konkrétne kontúry, zdvihla sa v kruhoch parížskych umelcov a architektov vlna pobúrenia. Zbytočne. Úžitok stavby sa síce nedá vyjadriť v číslach, ale Svetová výstava v roku 1889 bola veľkým finančným úspechom. Na získanie prestíže mala eifelovka nepredstaviteľnú hodnotu...

Krakov a zlaté obdobie
Jednotka, Streda, 09:25
V 16. storočí vládli v Poľsku a Litve Jagelovci. Zatiaľ čo v Európe v tomto čase zúrili náboženské vojny, Poľsko bolo krajinou tolerancie. Katolíci, protestanti, židia, moslimovia a Arméni tu žili v mieri a náboženskej slobode. Na konci storočia sa jezuiti postarali o to, aby sa krajina stala opäť katolíckou * Krakov sa často nazýval aj „druhým Rímom". Toto obdobie sa nazýva aj zlatým obdobím Poľska – dodnes ho pripomína Žigmundova kaplnka v Krakove * mauzóleum týchto dvoch slávnych kráľov. Celé storočie na nej pracovali  talianski a poľskí umelci a nakoniec sa z nej stala perla renesančného umenia v Európe severne od Álp.

Radosť zo života: Rudo Sloboda
Jednotka, Štvrtok, 21:55
Svoj život zasvätil písaniu *  pred ním uprednostnil všetko. Jeden z najvýznamnejších slovenských tvorcov, vzor nasledovných generácií, prozaik, básnik, dramatik a scenárista Rudolf Sloboda, vstúpil do literatúry  ako nesmierne talentovaný človek románom, ktorý nazval Narcis. I napriek tomu, že v čase tvrdej normalizácie obmedzili jeho publikačné možnosti, presadil sa svojským štýlom a stal sa z neho jeden z najobľúbenejších spisovateľov. O zaujímavých chvíľach života tohto pozoruhodného človeka Rudolfa Slobodu porozprávajú jeho zať Oto Havrila, kolegovia a priatelia Ľubomír Feldek, Juraj Nvota či Zuzana Gindl – Tatárová.
 
Výmena agentov počas studenej vojny
Dvojka, Piatok, 20:00
Dňa 11. júna 1985 sa na moste Glienicker Bruecke v Berlíne uskutočnila najväčšia výmena špiónov počas studenej vojny * 25 západných za štyroch východných. Autobus plný špiónov na ceste z väznice. Prečo sa ako občania NDR rozhodli pracovať pre tajné služby USA? Bola to túžba po dobrodružstve, peniaze, presvedčenie, ctižiadosť? Ako vyzeral ich každodenný život v NDR? A čo vedeli ich rodiny? V každom prípade sa pustili do niečoho, čo bolo oveľa nebezpečnejšie ako ich informovali pri nábore a príprave. Všetci však dostali prísľub od CIA, že v prípade nebezpečenstva sa o nich postará. V skutočnosti však Američania na svojich ľudí najskôr zabudli.

5 000 rokov čínskej civilizácie: Kaifeng – metropola snov
Dvojka, Sobota, 20:00
V roku 907 sa zrútila obrovská ríša Tchang. V nasledujúcom období Piatich dynastií a Desiatich kráľovských ríš zvádzali miestni vodcovia zápas o moc. Jedným z nich bol generál Čao Kua-tin. V roku 960 založil v meste Kaifeng dynastiu  Sung. Aj on sa pokúšal zachrániť hospodársky zničenú krajinu a obnoviť politickú jednotu Číny. Po 20-tich rokoch tento cieľ dosiahol. Kaifeng, mesto pri ústí veľkého kanála a pri Žltej rieke, sa stalo hlavným mestom severných Sung. Cisár počas obdobia, keď bolo Kaifeng hlavným mestom Číny, vytvoril na svojom dvore podmienky na nádherný život, v ktorom prislúchala významná úloha umeniu. 

Krakatoa
Dvojka, Nedeľa, 20:00
Ráno 27.augusta 1883 bolo jasné, že dunenie vychádzajúce z útrob sopky Krakatoa na ostrove Rakata v indonézskom súostroví  je predzvesťou niečoho hrozivého. Ešte v ten istý deň gigantický kužeľ sopky vybuchol s takou silou, že  ho doslova odfúklo. Explózia spôsobila prílivovú vlnu, ktorá dosahovala  výšku až 50 metrov, jednu loď odniesla  3 km do vnútrozemia. Kamene padali až do vzdialenosti 160 km. Mesto Jakarta zahalila úplná tma. Pre viac ako 36 000 obyvateľov to bol posledný deň ich života. Pôsobivá dokudráma prináša vernú rekonštrukciu celej udalosti.

.tip .týždňa
Mednyánszky
Dvojka, Streda, 20:00
Dokumentárny film o živote a diele maliara Ladislava Mednyánszkeho, jedného z najplodnejších a najvýznamnejších umelcov na prelome 19. a 20. storočia. Autori kladú dôraz na maliarovu podivnú, rozporuplnú osobnosť, človeka, ktorý * hoci bol barónom * šľachticom, vyhľadával ľudí na okraji spoločnosti. Človeka, ktorý sa nikdy neoženil, nezaložil si rodinu, samotára, ktorý žil mimo spoločenských konvencií so svojimi osobnými démonmi. Autori sa pokúsili priniesť na obrazovku nielen komplexný portrét jeho života a diela, ale aj rozporuplnej doby, v ktorej žil a tvoril.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite