Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bodka Milana Lasicu

.milan Lasica .časopis .osobnosti

Dievčatko sa usmieva. V ruke má medvedíka. Dáva mu pusu. Potom sa pozrie do diaľky a rozbehne sa. Uteká, čo mu sily stačia. Medvedík jej vypadne z rúk. Zastane, vráti sa poň a uteká ďalej. Oproti nemu beží jeho mamička.

Dievčatko sa usmieva. V ruke má medvedíka. Dáva mu pusu. Potom sa pozrie do diaľky a rozbehne sa. Uteká, čo mu sily stačia. Medvedík jej vypadne z rúk. Zastane, vráti sa poň a uteká ďalej. Oproti nemu beží jeho mamička.
Usmieva sa a volá „Simonka!“. Už sú pri sebe, mamička berie Simonku do náručia, bozkáva ju, medvedík zase padá na zem, Simonka za ním naťahuje rúčky. Mamička dvíha medvedíka a podáva ho Simonke. Medvedík je trochu ušpinený a Simonka ho hladká a bozkáva.
Takto asi by mala vyzerať tzv. pozitívna obrazová správa z televíznych novín. Možností je, pravdaže, ešte omnoho viac.
V obraze sad rozkvitnutých stromov. Kŕdeľ detí lezie na stromy.
Staršia dáma dáva pozor, aby deti zo stromu nespadli, karhá ich a hrozí im prstom. Ale deti si nedajú povedať. Komentár pod obrazom: V Banskobystrickom kraji dozreli čerešne. Potešilo to najviac tamojšie detváky. Lezú po stromoch a nevedia sa dojesť zrelých krvavočervených plodov. Dobrú chuť!
Nemyslite si, že také niečo voľakedy nebolo. Boli časy, keď existovali len samé pozitívne správy. Iba skutočnosť bola viac alebo menej negatívna. Keď som bol chlapec, chodil som často do kina. Miloval som filmy. Pred filmom bolo treba vydržať žurnál. Náš a potom sovietsky. Volal sa Novosti dňa. Bol zložený zo samých pozitívnych správ. V Tadžickej SSR oberali jablká. V Magnitogorsku vypúšťali železnú lávu z pece. V inej továrni zase zvárali. Baníci vychádzali z bane a usmievali sa.. Tváre mali čierne od uhlia. A všetci nielen plnili, ale aj prekračovali plán. Potom pochodovali pred prvomájovou tribúnou a jasali. Na tribúne stáli predstavitelia toho ľudu, ktorý pochodoval pred tribúnou. Tiež sa usmievali a mávali. Nebolo jasné, kto komu ďakuje. Či tí dolu tým hore, alebo naopak. Potom išiel film. Po filme som prišiel domov a začul som, ako otec v kuchyni ticho hovorí mame, že zatvorili jedného nášho známeho. O pár dní mu ticho hovorila mama, že zatvorili jej brata. To bola domáca príprava na budúci prvomájový sprievod. To sa človek v novinách nedočítal. Tam boli iba samé pozitívne správy.
Teraz sú v novinách aj v televízii väčšinou len negatívne správy. Ale život si môžete, ak chcete, usporiadať po svojom. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite