Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jednoducho krásna kniha

.martin Mojžiš .časopis .literatúra

Máte radi mapy? Dokáže vás jemne vypracovná mapa pritiahnuť tak, že sa od nej na chvíľku neviete odtrhnúť?

pociťujete pri pohľade na mapu tú zvláštnu zmes radosti, vzrušenia a nostalgie, akú nie je schopné vyvolať skoro nič iné? Tak potom je to kniha pre vás.

Atlas odlehlých ostrovů s podtitulom „padesát ostrovů, které jsem nikdy nenavštívila a nikdy nenavštívím“, ktorý nakreslila a napísala Judith Schalansky, získal cenu za najkrajšiu nemeckú knihu vydanú v roku 2009. V predchádzajúcej vete je povedané všetko podstatné, čo o tej knihe treba povedať. Je to naozaj atlas – päťdesiat celostránkových máp malých ostrovov (typické rozmery sú niekoľko kilometrov) nachádzajúcich sa v rôznych svetových oceánoch. Ku každej mape je na protiľahlej strane krátky text (typická dĺžka je okolo dvadsať viet). A je to celé krásne.

Mapy sú všetky v rovnakej mierke a rovnakom štýle, ostrovy sú však veľmi rôznorodé. Texty sú všetky rovnako stručné a rovnako zvláštne, opisujú však veľmi rôznorodé príbehy. Každá dvojstrana je podivuhodnou realistickou básňou v obraze a v próze.

A to je vlastne všetko. Čo ešte sa dá povedať o knihe, ktorá sa dá dostatočne presne charakterizovať v jednej vete a ktorej text je natoľko úsporný, že mrhať slovami by bolo zjavnou neúctou? Čo sa dá napísať o knihe, ktorá poskytuje čitateľský zážitok nespočívajúci ani tak v čítaní ako skôr v ponorení sa do obrázka?

Možno by sa dalo odcitovať niekoľko pasáží z tých často bizarných, často krutých a vždy pozoruhodných textov, ale bez tých máp by to bolo akosi nepatričné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite