Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Petra Zajaca: Prezidenti

.peter Zajac .časopis .klub

Každá doba si vyberá svojich prezidentov. V našich zemepisných šírkach nemajú veľkú výkonnú moc, ale môžu ...

... reprezentovať základné hodnoty spoločnosti a vytýčiť jej základné smerovanie. Árpád Göncz (10. február 1922 – 6. október 2015) bol jedným z tých stredoeurópskych prezidentov, ktorí v roku 1989 a po ňom určovali povahu doby a vytvárali jej tvár. V maďarskej politike deväťdesiatych rokov bol hádam jedinou všeobecne uznávanou politickou osobnosťou integrujúcou maďarskú spoločnosť. Čo to znamenalo, to sme zistili až vtedy, keď začali liberáli miznúť z maďarskej politiky. Až vtedy nám začala byť naplno jasná jeho výnimočnosť v maďarských, ale aj stredoeurópskych dejinách dvadsiateho storočia.
So spisovateľom a prekladateľom Gönczom nás zoznámil ešte pred novembrom 1989 Rudo Chmel, ktorý si bol vedomý jeho významu. Potom sme ho vďaka Lászlóovi Szigetimu, Lászlóovi Nagyovi, Károlyovi Tóthovi, Nóre Sándor, Péterovi Hunčíkovi poznali ako prezidenta. Bol pre nich spolu s Istvánom Bibóom a Sándorom Máraim maďarským liberálnym tromfom a triumfom. No Árpád Göncz bol v prvom rade ľudský.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite