Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ghana - Paríž Afriky?

.dominika Bzdúchová .časopis .týždeň v ekonomike

Kancelária pána Bhagwana, úspešného podnikateľa, mala v sebe štipku zo všetkého, čo sa dá nájsť v kanceláriách západných magnátov, ...

... vrátane minigolfu a rodinných portrétov zo zámku v Škótsku. Sme však v Ghane.
Pán Bhagwana vybudoval najväčšiu sieť supermarketov v Ghane, no ani v jeho neskorých sedemdesiatich rokoch z neho nevyžaruje pocit naplnenia, ktorý by sa v jeho prípade logicky mal dostaviť. „Mimo kamery – poviem vám jeden vtip; vlastne nie je vtipný,“ pošepkal, keď mikrofóny boli ešte vypnuté. „Kedysi dávno, keď Boh rozdeľoval dary medzi krajiny západnej Afriky, prišiel za ním vyslanec Ghany a žiadal o zlato. A tak Ghana dostala zlato, no vyslancovi sa málilo. Dostala preto aj diamanty. K tomu ešte kakao a nakoniec aj drevo. Vyslanec odišiel spokojný. O čosi neskôr prišli za Bohom vyslanci ostatných krajín a tiež prosili o dary. Boh im odpovedal: „Nebojte sa, Ghane som dal aj niečo navyše – lenivosť.“ Pán Bhagwan je rodený Ind, ale ako sám priznal, svoj domov našiel práve v Ghane, bývalej britskej kolónii.
Predseda Melcom Group však nie je jediným zahraničným investorom, čo podľahli čaru tejto západoafrickej krajiny. Samozrejme, veľa z nich tu rozprávkovo zbohatlo, niekedy až príliš prosto. Napríklad kedysi dávno sa na pobreží Ghany vylodila jedna libanonská rodina, ktorá si na cestu zabalila do dámskej kozmetickej tašky aj malé zrkadlo. No v tých časoch boli pre domorodcov zrkadlá predmetom mágie a ako zbadali tento div, zaraz stáli v dlhých radoch, aby sa doň smeli pozrieť. Majiteľke zrkadla za každý pohľad zaplatili jedným diamantom, o ktorého hodnote nemali ani potuchy.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite