Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurozóna dnes neprosperuje

.tomáš Němeček .časopis .rozhovor

Pred dvoma rokmi Česká národná banka výrazne oslabila kurz koruny k euru a tak ho stále drží. Pomohla tým oživiť hospodárstvo.

jej šéf zožal za netradičnú operáciu medzinárodné ocenenia – a domácu kritiku. Guvernér Miroslav Singer.

.po oslabení koruny ste zažili to, čo žiadny z vašich predchodcov: sústredený dlhodobý útok na vašu osobu od najčítanejšieho bulváru. V Blesku zverejnili váš plat, fotografiu vášho domu a rodinný majetok guvernéra, „ktorý všetko zdražel". Ako sa vám s tým žilo?
Kdesi som čítal, že centrálnych bankárov v New Yorku musela niekedy pred prvou svetovou vojnou pred rozzúrenými ľuďmi chrániť polícia. Oproti tomu to bolo ešte dobré. U nás sa bulvár predtým o ČNB nezaujímal, ale vo svete to nie je až také nezvyčajné: Ben Bernanke i Mario Draghi by mohli rozprávať.

.lenže jedna vec je rátať s kritikou, a druhá zažiť v praxi mediálnu kampaň proti svojej osobe.
Natvrdo povedané: ak chce niekto robiť len nekonfliktné rozhodnutia, nemá vo vedení centrálnej banky čo robiť. K tejto práci patrí schopnosť vydržať tlak – aj preto sa za ňu berú nemalé peniaze. Navyše sa ukázalo, že na rodinu, susedov alebo známych nemali tie články veľký vplyv. Niekedy v tom čase som na jednom narodeninovom večierku stretol rockera Ondreja Hejmu, ktorý už zdiaľky volal: „Gratulujem, paráda!" Ja som asi naňho hľadel trochu prekvapene, lebo pokračoval: „Toľko rokov som v šoubiznise, ale trikrát po sebe sa dostať na titulnú stranu Blesku sa mi ešte nepodarilo!"

.lenže vy ste práve vtedy potrebovali presvedčiť verejnosť, že je prospešné zraziť kurz z 25 na 27 českých korún za euro a držať ho tam najmenej rok, možno dva alebo tri.
Napodiv, takto bulvár pomohol odovzdať verejnosti hlavnú správu: že ceny stále klesať nebudú. V roku 2013 bola českým problémom šíriaca sa totálna skepsa a zároveň očakávanie ďalšieho poklesu cien. Spotrebitelia odkladali nákupy, každý finančný riaditeľ firmy si hovoril – tak ešte počkám tri mesiace, nechám dodávateľov, aby nevydržali s nervami a ušetríme ešte pár percent na cene... To bol rozdiel oproti Slovákom, ktorí neprestávali radostne zvyšovať spotrebiteľské úvery, navyše tamojšiu náladu nepochybne povzbudzovala aj uvoľnená rozpočtová politika slovenskej vlády.

.nemali ste vnútorné obavy, že také silné očakávania bude príliš ťažké otočiť?
Ale to je z hľadiska teórie triviálna vec. Uvoľnenie menovej politiky – čo nie sú len úrokové sadzby, ale aj oslabenie kurzu – prináša rast. To sa prednáša v Úvode do makroekonómie I.

.ale ČNB v tom čase už rok držala sadzbu prakticky na nule, a nestačilo to. Až keď siahla aj na oslabenie meny, podarilo sa jej zmeniť celkovú náladu.
Pozrite sa, ja som sa živil praktickou ekonomikou, v rokoch 1997 až 2005 som zažil v predstavenstvách a dozorných radách rôznych podnikov pohyby kurzu. Viem, ako reagujú hospodárske výsledky firiem na zmenu kurzu. V tom zmysle som obavu nemal.

.ale nevedeli ste, kedy to zaberie. Ešte vo februári 2014 ste boli v oficiálnych správach opatrní. Kedy ste si boli istý, že menové intervencie začínajú účinkovať?
My sme boli opatrní preto, že januárové čísla ešte nič nehovoria o podnikoch, ziskoch a výrobe. Každý, kto sa stretol s reálnou ekonomikou vo fabrike, vie, že z januára sa ešte nič vyčítať nedá. Ale inak celý prvý polrok od začiatku intervencií bol ako z učebnice. Hrozne rýchlo sa to prejavilo pri autách – to je klasický „zbytočný“ nákup, ktorý ľudia môžu odložiť. A zrazu sme videli dvojciferné nárasty predajov áut. A slušne vysoké nárasty v prípade chladničiek, práčok, umývačiek.

Kto chce robiť len nekonfliktné rozhodnutia, nemá vo vedení centrálnej banky čo hľadať.

.bolo pre vás fascinujúce sledovať, ako sa slon českej ekonomiky dal po postrčení do pohybu?
Ale to bol skutočne Úvod do makroekonómie I. Centrálna banka má relatívne veľkú moc ovplyvniť ekonomiku, prinajmenšom krátkodobo. Keď takto náhle oslabíte kurz, zvýšite exportérom ziskovú maržu. Tá je v prípade českých firiem medzi 10 až 20 percentami. A vy ju oslabením kurzu zo dňa na deň ešte zvýšite a hovoríte, že to takto bude platiť najmenej rok. Firmy môžu investovať, pretože investície sa pre ne stávajú ziskovejšie. A tým potiahnu všetko ostatné.

.ale nemohli ste vedieť, ako rýchlo a v akej intenzite sa to stane.
Pretože nikto nevedel, ako bude vyzerať napríklad rozpočtová politika v praxi. Jedna vec sú plány na papieri a druhá vec to, či sa podarí získať napríklad príjmy z európskych fondov. No a bola tu aj bezprecedentná recesia – ale to bol len ďalší dôvod na to, aby sme zasiahli.

.v novembri 2013, pri prvej prezentácii po začiatku menových intervencií, ste ako argument použili aj rýchlo rastúcu frekvenciu slov „letáky" vo vyhľadávači Google – aby ste tak ukázali, akí sú Česi citliví na zľavy. Ale nikdy potom už ste tento argument nepoužili. Prečo?
Viete prečo? Vyhodnocovali sme si, ako zaberá to, čo hovoríme. Ukázalo sa, že argumentácia Googlom budí zvlášť u starších ľudí nedôveru: či sme dostatočne seriózni, keď sa odvolávame na nejaký vyhľadávač. Okrem toho sme zistili, že potrebujeme skôr vysvetľovať veci, ktoré sme považovali za základné. Napríklad že uvoľnenie menovej politiky prospieva tým, ktorí žijú zo svojej práce.

.hovoríte, že celá operácia bola úplne v súlade s ekonomickou teóriou. Prečo si myslíte, že menové intervencie mali od začiatku veľa kritikov aj z akademickej obce?
To bolo, pravdupovediac, aj pre mňa najväčšie prekvapenie: že toľko slušne vzdelaných ľudí príde s tvrdením, z ktorého de facto vyplýva, že na cene nezáleží, že zmena kurzu nič nezmení na ziskoch podnikov. U kritikov-laikov bolo častou reakciou vysmievanie a nedôvera.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite