Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ideologická pasca

.juraj Karpiš .časopis .týždeň v ekonomike

Pred minulotýždňovým vyhlásením Ceny za ekonomické vedy, ktorú udeľuje švédska centrálna banka, sa v Guardiane objavil ďalší z článkov, spochybňujúcich ekonómiu ako vedu. Právom?

podľa autora článku napodobenina Nobelovej ceny dáva ekonómom nezaslúžený punc exaktnosti a prehnané sebavedomie. Tlačia sa medzi fyziku a chémiu namiesto toho, aby skromne čučali medzi nenobelovými spoločenskými vedami, ako sú psychológia či sociológia.

Napriek tomu, že mnohí ekonómovia to neradi počujú, ekonómia má skutočné bližšie k filozofii než k fyzike. Ekonómovia skúmajú konanie slobodne zmýšľajúcich ľudí v neustále meniacom sa prostredí. Bez možnosti kontrolovaného experimentu, so zmrazením ostatných premenných. Ekonómia je preto presiaknutá ideológiou a predsudkami bádateľov. Niektorí z nich si to neuvedomujú a o svojej objektivite, potvrdenej vedeckým titulom, nikdy nezapochybujú.

Spomenul som si v tejto súvislosti na príbeh juhokórejského ekonóma Oh Kil-nama.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite