Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Váhavý krok EÚ

.peter Schutz .časopis .týždeň vo svete

Liberalizácia vízového režimu a tri miliardy eur na utečencov vyzerajú sľubne rovnako ako dohoda o spoločnom pláne s Tureckom, ktorú schválili eurolídri na samite. A ďalej?

bleskové zvýšenie sumy pomoci pre Turecko z jednej miliardy (pôvodný návrh Komisie zo septembra) na tri, ktoré požadoval turecký prezident Erdogan, akoby naznačovalo, že inokedy vždy „konfliktoidné“ peniaze nie sú zrazu problémom. Keď do topánok tečie naozaj poriadne, peniaze sa vždy nájdu?

Žiaľ, je to len zdanie. Pre kolos, akým je EÚ, je takáto suma na zlepšenie podmienok pre dva milióny utečencov v Turecku „malina“. Porovnanie, vôbec nie od veci: Posledný grécky bailout stál 84 miliárd, „Junckerov“ investičný stimul má výšku 315 miliárd... Pravde bližšie je skôr opak, než uvedomenie si vážnosti chvíle – aj skrátenie samitu z dvojdňového na jednodňový je signálom, že hoci v súvislosti s migráciou politici citlivo vnímajú už aj apokalyptické reči („samovražda Európy“), z tempa prijímania „riešení“ je zrejmé, že nie sú na výške situácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite