Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Očami Doroty Nvotovej

.dorota Nvotová .časopis .osobnosti

Žijú medzi nami a často o nich vôbec nevieme. Niektoré to vedia zakrývať tak profesionálne, že si krutú pravdu nevšimneme, ani keď sa jedná o našu dcéru. Veľa z nich zomrie skôr, ako sa niekto rozhodne im pomôcť.

Žijú medzi nami a často o nich vôbec nevieme. Niektoré to vedia zakrývať tak profesionálne, že si krutú pravdu nevšimneme, ani keď sa jedná o našu dcéru. Veľa z nich zomrie skôr, ako sa niekto rozhodne im pomôcť.
A najhoršie na tom je to zľahčovanie. Žijeme vo svete postavenom na fyzickej kráse, meriame si pásy a zadky a porovnávame to s tabuľkami, vymýšľame diéty, trpíme a to všetko len preto, aby sme vyhoveli súčasnému ideálu. A vo svete diét sa dievča s 35 kilami a smutnými kruhmi pod očami stratí veľmi ľahko. Chudými ručičkami drží obal od potravinového výrobku a počíta kalórie. Možno práve stojí vedľa nás v supermarkete. Je ich veľa. Viac ako by sme si mysleli. Keď som mala 17, moji blízki mali podozrenie, že aj ja som jedna z nich a dali ma na oddelenie detskej psychiatrie zaoberajúce sa touto problematikou. Keď som prišla, ostatné dievčatá ma zo žartu nazvali buchtou.
To som mala 43 kíl a 173 centimetrov. Ale bola som jedna z tých tučnejších. A o pár dní bolo všetkým jasné, že ja anorexiu nemám, lebo keď sa naštvem, zjem aj celý krajec chleba, čo iné dievčence nie. Divili by ste sa, aká vážna choroba je to. Moje spolupacientky tajne vracali do igelitových vreciek alebo si strkali maslo od raňajok tajne do vačku alebo pod tričko, tajne na izbe po jedle cvičili, skrátka, boli ochotné urobiť čokoľvek, aby nepribrali. Ale našťastie má toto oddelenie dosť veľkú úspešnosť, a tak som niektoré z nich počas svojho pobytu videla odchádzať pribraté, s peknými jamkami na lícach. Jedna moja vzdialená príbuzná mala podobné ochorenie, bulímiu. Žila s tým pár rokov a neliečila sa. Potom zomrela. Nemala viac ako 25 rokov. Krásne dievča. Včera som videla v obchode ďalšiu členku tohto smutného hnutia. Pracuje tam. Ja jej nemôžem nič povedať, ale prosím vás, ak takéto dievča žije vo vašom okolí, nebuďte nevšímaví. Zoberte ju do nemocnice či chce a či nechce, inak môže naozaj zomrieť. Často sú to neplnoleté dievčatká, ktoré pri listovaní hlúpymi časopismi, kde sa píše, ako by sme mali vyzerať, pozabudnú na vlastnú identitu a zmysel života a úplne stratia súdnosť. Pripomeňte im, kým sú a kým chceli byť. Aj za cenu, že by mali v budúcnosti bojovať s obezitou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite