Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .hudba

VÝSTAVA VEDA A TECHNIKA V 20. STOROČÍ
UTOROK * NEDEĽA 15. * 20. JÚL
Jedným zo sprievodných podujatí výstavy Ako sme žili? Slovensko v 20. storočí v SNM v Bratislave je aj novootvorená expozícia vedy a techniky. Okrem informačných panelov na nej môžete uvidieť napríklad naozajstnú „embéčku“, Tatramatku, horské slnko, neuveriteľne veľký počítač z roku 1972 či mohutnú žiarovku zo železiarne v Tisovci. 

VÝSTAVA ART BRUT A OUTSIDERI
UTOROK * NEDEĽA 15. * 20. JÚL
V Schaubmarovom mlyne v Pezinku si môžete až do konca septembra pozrieť zaujímavú výstavu s názvom Art brut a outsiderské umenie zo zbierky SNG. Sú tu vystavené diela od umelcov z Francúzska, Holandska a Izraela, ktorých pramene imaginácie ležia ďaleko za hranicou racionálneho pohľadu a intelektuálnej analýzy.

HUDBA TRIANGO
STREDA 16. JÚL
V Kostole sv. Kataríny v centre Banskej Štiavnice môžete zažiť ďalší z kvalitných letných akustických koncertov. Tentoraz Štiavničanov i náhodných návštevníkov mesta poteší svojimi voľnými verziami tangovej klasiky trio Triango, ktoré tvoria klavirista Peter Breiner, huslista Stano Palúch a akordeonista Boris Lenko.

HUDBA CAMILLE O´SULLIVAN
ŠTVRTOK 17. JÚL
Speváčka a herečka Camille O´Sullivan patrí k najväčším talentom súčasnej írskej hudobnej scény. Hoci spieva iba piesne iných autorov (Kurt Weill, Nick Cave, Tom Waits, Jacques Brel), jej kabaretno-undergroundové podanie s využitím hereckých prostriedkov je unikátne. Na tomto koncerte ju bude na klavíri sprevádzať Maurice Seezer.

FESTIVAL NUKE 2008
PIATOK 18. JÚL
Jedným z veľkých festivalov, ktoré sa konajú v tento víkend v strednej Európe, je aj rakúsky Nuke. Neďaleko postavenej, no nikdy nespustenej atómovej elektrárne v St. Pöltene si môžete vychutnať niekoľko veľkých mien: Lenny Kravitz, Morcheeba, Eddy Grant, Gentleman či Tosh Meets Marley a k tomu kopu domácich interpretov.

FESTIVAL BAŽANT POHODA 2008
PIATOK * SOBOTA 18. * 19. JÚL
Ďalším festivalom, obzvlášť milým srdciam členov redakcie .týždňa, je Pohoda, ktorá sa opäť bude konať na vojenskom letisku v Trenčíne. Podrobnosti o programe, ale aj o množstve sprievodných akcií a všakovakých vychytávok pre návštevníkov, nájdeme na stránke www.pohodafestival.sk alebo v prílohe tohto čísla.

FESTIVAL THE LAST PUNK ISLAND
PIATOK * SOBOTA 18. * 19. JÚL
Festival Punk Island, ktorý sa v posledných rokoch usalašil na dunajskom ostrove neďaleko Dobrohošťa, sa tento rok vraj končí. Keď sa lúčiť, tak potom veselo, so spevom a tancom. Celú plejádu slovenských, českých, maďarských či rakúskych kapiel ozdobia svojou prítomnosťou anglickí punkoví klasici z Anti-Nowhere League.

FESTIVAL DROTÁRIA 2008
PIATOK * SOBOTA 18. * 19.JÚL
Festival Drotária v Turzovke si už pomaly nachádza svojich verných fanúšikov. Jeho kladom je okrem iného to, že organizuje súťaž domácich amatérskych interpretov v štýloch folk a country O drotársku krošňu. Vystúpia tu však aj ťažkí profesionáli ako Naďa Urbánková s Bokomarou, Ivan Mládek s Banjo Bandom, Whiskey River či Taktici.

KINO LOVCI DRAKOV
Francúzske animované filmy sa zo všetkých síl snažia vyzerať inakšie ako hollywoodske. Či sa to autorom tohto animovaného príbehu o štyroch lovcov nebezpečných drakov podarilo, sa musíte ísť presvedčiť do kina sami, alebo ešte lepšie s deťmi.
Chasseurs de Dragons (Fran./Nem./Lux., 2008)
Réžia: Guillaume Ivernel, Arthur Qwak.

KINO ČUČORIEDKOVÉ NOCI
Wong Kar Wai je režisér, ktorého filmy sa nesústreďujú len na príbeh, ale aj na atmosféru, skvelé herecké výkony a krehké vzťahy hlavných hrdinov. V Čučoriedkových nociach si navyše hlavnú úlohu zahrala speváčka Norah Jones.
My Blueberry Nights (Hongkong/Čína/Franc., 2007)
Réžia: Wong Kar Wai. Hrajú: Norah Jones, Jude Law, Natalie Portman

FILM NEUVERITEĽNÝ HULK
Hrané filmy nakrútené podľa komiksov sú už samostatným žánrom. Tento si zobral za predlohu príbeh Brucea Bannera, sympaťáka s krehkou dušou, z ktorého sa v stave zúrivosti stáva šialené monštrum – ideálna vlastnosť na záchranu planéty.
The Incredible Hulk (USA, 2008)
Réžia: Louis Letterier. Hrajú: Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth

FILM PENELOPA
Štvrtou rozprávkou tohto týždňa na filmových plátnach je Penelopa – príbeh o dcére bohatých a vplyvných rodičov, ktorej vinou utajovanej rodinnej kliatby narástol prasací rypáčik. Utekajúci ženísi, bulvárny novinár a hazardný hráč dievčinu vyženú do sveta…
Penelope (USA, 2006)
Réžia: Mark Palansky. Hrajú: Christina Ricci, James McAvoy, Simon Woods
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite