Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Ako sa robí televízny biznisBlogujúci mediálny analytik Gabriel Šípoš a

Ako sa robí televízny biznis
Blogujúci mediálny analytik Gabriel Šípoš a redaktor Trendu František Múčka obaja, hoci nezávisle od seba, zistili, že v spravodajskej televízii TA 3 existovali zoznamy preferovaných a zakázaných firiem. Výber ovplyvňovala inzercia a reklama, ktorú si firmy kupovali v tejto televízii. Existovali aj „vyvolení“ a nepovolení analytici či odborníci. Podľa týchto zoznamov sa museli riadiť redaktori, ktorí informovali o niektorých udalostiach, i moderátori pri pozývaní svojich hostí. Televízia TA3 existenciu čiernych a bielych zoznamov odmietla, teda poprela, že sa v jej spravodajstve dá zaplatiť prezentácia akýchkoľvek firiem.  „Spravodajstvo a publicistika TA3 je podľa relevantných inštitúcií najobjektívnejšia a najvyváženejšia,“ píše sa vo vyhlásení televízie. TA 3 však vývojom udalostí zjavne znervóznela a pri svojej obhajobe napadla analytika Šípoša ako zaujatého človeka. Jeho snahou je vraj poškodiť spravodajskú televíziu a za jeho „prácou“ majú stáť PR agentúry a „niektoré firmy, ktoré sa nekorektným a nezákonným spôsobom snažia dostať každodenne do vysielania televízie“. Z útočných reakcií už bolo zrejmé, že TA 3 pochopila, aký veľký problém zrazu má. Navyše zistenia Múčku a Šípoša potvrdil aj bývalý redaktor TA 3. „Z mojej skúsenosti, pokiaľ išlo o publicistické odborné relácie, tak vedenie televízie výber respondentov či hostí do relácií často usmerňovalo,“ povedal Martin Baranovič Gabrielovi Šípošovi. To znamená, že obsah spravodajstva či publicistických relácií sa dá v TA 3 zaplatiť. Takýto postup spochybňuje celé televízne prostredie na Slovensku, ale najviac, samozrejme, súkromnú TA 3, ktorá patrí podnikateľovi Ivanovi Kmotríkovi. Dnes už pri pozeraní správ na TA 3 divák nemá istotu, či dostáva objektívne spravodajstvo, alebo zaplatenú reklamu. A keď divák tú istotu nemá, dokonca už vie, že sú tu vážne podozrenia tohto druhu, nemá ani veľký dôvod takúto televíziu zapínať. Otázne je, ako sa k tejto informácii postaví firemné prostredie, teda zadávatelia reklamy. Budú ešte stáť o prezentáciu v TA 3?
Udržať súkromnú spravodajskú televíziu na malom slovenskom trhu je určite veľmi ťažká úloha, ale cesta, ktorú TA 3 zvolila, asi nie je najšťastnejšia.
.eč

Noví tréneri
Slovenská hokejová aj futbalová reprezentácia dostali nových trénerov. Hoci sa veľa špekulovalo aj o zahraničných tréneroch, hokejistov opäť povedie Ján Filc, ktorý s národným mužstvom získal v roku 2002 titul majstrov sveta. Vo futbalovej reprezentácii skončil Ján Kocian a na jeho miesto nastupuje doterajší tréner slovenského majstra FC Artmedia Petržalka Vladimír Weiss.
.jm

Počiatkova cesta
Minister financií Ján Počiatek síce ustál svoje odvolanie v parlamente, ale stále nevysvetlil, ako cestoval na preteky Formuly 1 do Monaka. Napriek tomu, že vo viacerých médiách sa objavili podozrenia, že bol v Monaku na náklady skupiny J&T,  minister zatiaľ nezdokumentoval, že si cestu sám zaplatil. „Už sa k tomu nebudeme ďalej vyjadrovať,“ povedal jeho hovorca Miroslav Šmál.
.jm

Zatiaľ zostáva
Kauza Mustafu Labsiho sa vráti pred Najvyšší súd. Alžírčana, ktorý bol vo svojej krajine odsúdený na doživotie za podporu terorizmu, zdržali v máji 2007 na základe medzinárodného zatykača. S jeho vydaním do Alžírska súhlasil Krajský súd v Bratislave a aj Najvyšší súd. Podľa ústavných sudcov súdy porušili Labsiho práva, keď neskúmali, či mu v Alžírsku nehrozí mučenie.  
.jm

Sme dobrí
Ministri za SNS hodnotili dva roky vo funkciách. Ján Mikolaj sa pochválil školským zákonom a zvýšením výdavkov na vedu. Marián Janušek (pre neznalých: minister výstavby) informoval, že požiadal Roberta Fica o navýšenie rozpočtu Štátneho fondu rozvoja bývania. Jaroslav Izák (minister proti kôrovcom) chce zas navýšiť peniaze do environmentálneho fondu. Azda im dvojročnica bude stačiť.
.tg

Osud PKO
Zbúrať či nezbúrať Park kultúry a oddychu v našom hlavnom meste? Táto otázka bola predmetom minulotýždňovej diskusie v bratislavskom A4 klube. Organizovala ju iniciatíva BRATISLAVA OTVORENE. Dôvodom  bola nespokojnosť občanov s plánovanou demoláciou PKO. Napriek pozvaniu neprišiel Laco Lučenič ani primátor Ďurkovský. Keďže sa jej nezúčastnil nikto s opačným názorom, záver bol jasný už na začiatku – zbúrať PKO je neodpustiteľný hriech.
.aš   



Ján Slota
Predseda nacionalistov chce kandidovať do Európskeho parlamentu, kde by to vraj podľa jeho slov bolo po jeho príchode podstatne živšie. Potenciálni voliči a komentátori si kladú otázku, čo za tým rozhodnutím väzí. Premiérov tlak či abstinenčné príznaky? 

Ludvík Vaculík
V piatok uplynulo 40 rokov, čo Ludvík Vaculík zverejnil svoj manifest 2000 slov, ktorý sa končí vetami: „Toto jaro právě skončilo a už se nevrátí. V zimě se všecko dovíme.“ Obyvatelia Československa sa všetko dozvedeli už o necelé dva mesiace, keď prišli tanky. 

Alžbeta II.
Najdlhšie vládnuca panovníčka na svete – britská kráľovná – príde na jeseň na Slovensko a strávi tu s manželom tri dni. Slovensko už navštívili dvaja jej synovia aj princezná Diana. V programe nebude chýbať ani prehliadka koní, ktoré Alžbetu II. vždy zaujímali.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite