Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Žiadna dráma, iba pochod

.radovan Bránik .časopis .reportáž

Dav vzdialený pár metrov od miesta svojho pôsobenia väčšina pracovníkov RISC vôbec nevidela. Dva dni pred Národným pochodom za život každý z nich dostal vlastnú úlohu s upozornením, že je vyslovene nežiaduce, aby akokoľvek podľahli atmosfére pochodu. Jeho bezpečnosť mali pritom títo ľudia na starosti. Ako to fungovalo?

kľúčovým rozhodnutím bolo rozhodnutie polície umiestniť svojho človeka, ktorý obsluhoval niekoľko frekvencií, priamo do riadiaceho centra pochodu. Uľahčilo to komunikáciu medzi organizátormi pochodu a bezpečnostnými zložkami. RISC tak poskytoval bezpečnostným zložkám na mieste všetky podstatné získané informácie a ony sa samy rozhodovali o tom, ako s nimi budú ďalej zaobchádzať. Organizátor sa tak mohol naplno sústrediť na vlastnú prácu a svoje úlohy.

Centrum malo k dispozícii 32 štvorčlenných statických kontrol po trase pochodu tak, aby bol zabezpečený ich vzájomný vizuálny kontakt. Statické kontroly boli operatívne dopĺňané o záložný personál vždy, keď sa na ich mieste vyskytol náznak problému. RISC mal zadefinovaných niekoľko možných bezpečnostných ohrození, tým najväčším bolo prehustenie davu. V čele sprievodu sme mali svojich ľudí, ktorí podľa pokynov zrýchľovali, spomaľovali, v dvoch prípadoch dokonca na niekoľko desiatok sekúnd zastavili dav popretŕhaný na najkritickejšom mieste, križovatke Štúrovej a Gorkého ulice. K pevným kontrolám treba prirátať aj tzv. bežcov, ktorí zabezpečovali potreby statikov a zabezpečovali pre nich servis vysielačiek či iné potreby tak, aby statici neboli nútení opustiť svoje pozície. Dohromady sa riadeniu davu venovalo viac ako 700 poučených a viditeľne označených dobrovoľníkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite