pravdaže, nie všetky sa pestujú a predávajú. Sú banány, ktoré sa viac hodia na varenie a vyprážanie, iné zase na prípravu sladkostí, ďalšie do ovocných šalátov. Neverili by ste, ale banány sa môžu využívať dokonca na výrobu alkoholu a octu. Sú bohaté na minerálne soli, cukor, vitamíny (hlavne A a C), draslík, fosfor, magnézium či kobalt. Niektoré sú oveľa kalorickejšie ako iné. Dokonca aj sám banánovník sa po spracovaní používa ešte na výrobu papierových tašiek či tapiet alebo na poťahovanie nábytku.
Až časom som sa naučila, ako banány kupovať, rozlišovať a správne používať.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.