Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pod lupou Jána Štrassera: Indície

.ján Štrasser .časopis .klub

Keď v sedemnástom storočí padli Turci na Poniky, v pätnásť kilometrov vzdialenom stoličnom sídle Banskej Bystrici sa to dozvedeli možno o mesiac a možno až o dvesto rokov z básne Sama Chalupku Turčín Poničan.

dnes postup utečencov/migrantov (nielen) zo Sýrie do Európy sledujeme online doslova minútu po minúte. To, čo nám televízia a internet ukazujú, je dojímavé a tragické. Zoči-voči utrpeniu tisícov ľudí je prirodzenou reakciou civilizovaného človeka empatia, súcit a úprimná potreba pomôcť núdznym. Aj sa to deje.

Tá migračná minca, s ktorou sa dnes v Európe hrá, má však aj svoj rub. Či chcem, či nechcem, padá mi pred oči práve ten – (nie až tak) vzdialená budúcnosť priestoru, kde som sa narodil a kde žijem, budúcnosť ľudí, s ktorými tu žijem. Situácia sa mení zo dňa na deň a nijaká veštecká guľa neprezradí, čo sa kedy stane. Ale indície tu sú a nie sú veľmi radostné.

Moju empatiu drobí množstvo zdanlivo nesúrodých faktov. Mám pred očami jasot islamských militantov, ktorí v auguste zničili staroveký chrám v sýrskom meste Palmýra a odrezali hlavu Chálidovi Asaadovi, osemdesiatdvaročnému odborníkovi na historické pamiatky. Už počujem rozhorčené hlasy oponentov, medzi nimi aj svojich priateľov: „Zbláznil si sa?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite