Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od krízy ku konfliktom

.peter Schutz .časopis .týždeň vo svete

Rada ministrov a samit európskych lídrov minulý týždeň opätovne presvedčili, že EÚ stále celkom nedorástla na výzvy, ktoré pred ňu stavia prílev utečencov.

Je dokonalý paradox, že z komplexu opatrení, ktoré je naliehavé urobiť, nastal posun iba v tom najkonfliktnejšom bode – relokácii migrantov medzi členské štáty. Môže to ešte mrzieť všetkých: EÚ ako celok, ale aj Slovensko, ktorého „elity“ strategicky prepadli. Ak vynecháme populistické motivácie, ktoré Fica vohnali k takmer extrémistickej rétorike, naši politici absolútne nepochopili, že národný záujem v tejto hre nie je opevniť štát pred pár stovkami či tisíckami moslimov. Je ním zachovanie voľného pohybu osôb a tiež politického kapitálu, teda neformálneho vplyvu Slovenska do ďalších sporov, ktorých bude budúcnosť celkom isto plná.

Čo sa týka EÚ, kvalifikovaná väčšina, ktorou boli prehlasované štyri menšie štáty, čím boli prijaté jednorazové kvóty (nie permanentný mechanizmus), je podľa autora tohto textu príliš vysokou cenou za inak potrebnú úľavu štátom na frontovej línii a súčasne za potrebnú ukážku akcieschopnosti Junckera s Merkelovou, po čom toľko volá európska verejnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite