Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Solidarita s Gréckom a Talianskom

.branislav Staníček .časopis .politika

V búrke emocionálnych obrazov týkajúcich sa migrantov a kvót ostali nepovšimnuté tri detaily, ktoré sú však kľúčové. Explicitne ich obsahuje aj rozhodnutie ministrov vnútra členských krajín EÚ z  22. septembra. (Keďže šéfovia vlád členských krajín na svojom neformálnom zasadnutí o deň neskôr prijali len spoločné vyhlásenie, a nie nové záväzné nariadenie, kľúčový je dokument schválený ministrami vnútra.) 

Okrem samotných kvót, ktorým sa najviac venujú médiá i politici, je významné definovanie solidarity a jej previazanie, ak nie podmienenosť, nového systému prerozdelenia utečencov so záväznými štrukturálnymi opatreniami Talianska a Grécka na účinnú ochranu vonkajších hraníc EÚ. Ide teda o podmienenie aplikácie kvót zastavením nekontrolovaného prílevu migrantov cez tieto dve krajiny.

Solidarita voči migrantom, na ktorú sa politici i verejná mienka odvolávajú, sa v dokumente schválenom ministrami vnútra vôbec nespomína. Naopak, už vo svojom názve hovorí o solidarite voči dvom členským krajinám EÚ, teda voči Taliansku a Grécku. Hovorí o tom aj názov samotného dokumentu – Rozhodnutie Rady, ktorým sa ustanovujú dočasné opatrenia v oblasti medzinárodnej ochrany na podporu Talianska a Grécka (Council Decision establishing provisional measures in the area of international protection for the benefit of Italy and Greece).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite