Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premaľuj si život

.tomáš Hupka .časopis .lifestyle

Čaro maľovania nie je limitované detským vekom. Prekresliť sa dá bližšie k Bohu, k sebe samému, k lepšiemu životu aj na druhý svet. Umenie ako terapia či diagnostický nástroj už poznáme dávno, teraz je tu nový trend. K najpredávanejším titulom na Amazone patria maľovanky pre dospelých.

Trend sa zrodil vo Francúzsku. Ľudia v tejto krajine pôsobia dojmom, že vedia, čo je šik v správaní, v domácnosti aj v obliekaní. V skutočnosti je to krajina vyhorených ľudí. Podľa štatistík je tu vysoká spotreba antidepresív a miera samovrážd. Práve tu sa maľovanky presadili. Najprv v módnych časopisoch. No predovšetkým ako nástroj uvoľnenia a odbúrania stresu. A z Francúzska sa rozšírili do celého sveta.

Medzi horúce novinky na zahraničnom trhu patria mestá, prírodné scenérie z USA, morské živočíchy, ale aj zimná krása. Vďaka maľovankám môžete študovať anatómiu. Na svoje si prídu milovníci motoriek z 80. rokov. Ale aj milovníci japonskej kultúry (japonská záhrada, kimoná, tajomné Tokio). Maľovanky sa nevyhýbajú ani kresťanstvu. Jedna z nich sa volá Krása v Biblii a jej nosná myšlienka je: „Prekresli sa bližšie k Bohu a On ťa pritiahne bližšie k sebe.“ Stále si myslíte, že maľovanky sú nepraktické? Ak vás šéf naštval, môžete mu venovať maľovanku s názvom 99 spôsobov, ako zomrieť. Keď bude vyfarbovať jednotlivé „možnosti prechodu“, možno prehodnotí svoj postoj k životu. A k ľuďom. A medzi posledné trendy patria maľovanky v podobe pohľadníc. Keď pohľadnicu vyfarbíte, môžete ju poslať. Maľovanka sa tak stáva originálnym pozdravom.

Medzi prvé knihy na našom domácom trhu patrilo Kráľovstvo zvierat od waleskej ilustrátorky Millie Marriott. Hneď po nej sa do tlače dostali maľovanky od fenomenálnej ilustrátorky Johanny Basford. Johanna žije v Škótsku a v tejto krajine našla inšpiráciu pre svoju Tajomnú záhradu a Začarovaný les. V posledných dňoch sa do predaja dostala maľovanka s nádychom orientu. Táto maľovanka nám prináša kontakt s arabeskou – ornamentálnou výzdobou cez rastlinné motívy a geometrické tvary. Medzi posledné novinky patrí aj Antistresová maľovanka pre dospelých. od českej výtvarníčky Jolany Daňkovej. Jej cesta k svetu maľovaniek bola celkom jednoduchá. Po náročnom dni si pri káve začala vyfarbovať detskú maľovanku. Vďaka tomu spoznala, že čaro maľovania nie je limitované detským vekom.


.radosť z maľovania

V čom je ich liečivý účinok?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite