Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Skauti sa stretli v Japonsku

.dominka Böhmová .časopis .spoločnosť

Ísť aspoň raz za život na Jamboree je snom každého skauta. Ide o akciu, ktorá je úplne odlišná od štandardných letných skautských táborov.  Nedávno sme sa zúčastnili na Jamboree v Japonsku.

sedím v autobuse, ktorý ma vezie spolu s ďalšími šestnástimi členmi slovenského kontingentu. Na večer predpovedajú silný tajfún. Obloha je zatiahnutá a fúka veľký vietor. Autobus zastane, sme na mieste. Zapínam si gombíky na skautskej rovnošate, narovnávam si šatku.

.výnimočnosť Japoncov
Slovenský skauting má približne šesťtisíc členov a patrí medzi najväčšie mládežnícke organizácie na Slovensku. Poslaním skautingu je prispieť k plnému rozvoju mladého človeka. Rozvíjame jeho vedomosti, schopnosti a postoje v telesnej, intelektuálnej, citovej, sociálnej, duchovnej a charakterovej oblasti. A zažiť na vlastnej koži Jamboree je snom každého skauta. Je to označenie pre najväčšie svetové skautské stretnutie, zamerané na mládež. Prvé sa uskutočnilo v roku 1920 vo Veľkej Británii a odvtedy sa koná raz za štyri roky, vždy v inej krajine. Nedávno bolo už 23. svetové skautské Jamboree v prefektúre Jamaguči v Japonsku. Zúčastnilo sa na ňom okolo 35-tisíc skautov z viac než stopäťdesiatich krajín. Každá národná skautská organizácia, v našom prípade Slovenský skauting, vysiela na toto podujatie svoj kontingent, aby ju reprezentoval.
Sme na úplnom začiatku japonského dobrodružstva. Hlavou mi prebehne otázka, či sme na to všetko pripravení. „Skaut je vždy pripravený,“ odpoviem si automaticky a ďalej sa už nad tým už nezamýšľam.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite