Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zberatelia umenia

.juraj Šalapa .časopis .spoločnosť

Keď sa najcennejšie Picassove obrazy vlastnené rodinou Goetzovcov dostali v roku 1988 na aukciu, nebolo to celkom fér. Rodina predávala obrazy z donútenia. Cena obrazov totiž natoľko stúpla, že by daň z dedenia obrazov potomkov finančne zničila.

Príbeh mal pokračovanie – o niekoľko rokov neskôr prerazil Steve Wynn, kasínový magnát z Las Vegas, nešťastnou náhodou lakťom jeden z najcennejších spomedzi vydražených obrazov – La Rêve.

Goetzovci boli Američania strednej vrstvy, ktorí mali skvelý vkus a dostatok odvahy na to, aby kupovali umenie, ktoré sa im páčilo v čase, keď si ho ešte bežní smrteľníci mohli dovoliť. Kúsok po kúsku nazbierali jednu z najvýznamnejších zbierok Picassových obrazov. No vychýrený vkus rodinu preslávil, takže deti nemali inú možnosť, ako obrazy predať. Za ich dverami už stáli ziskuchtivé aukčné domy a daňováci. Steve Wynn, ktorý obrazy nakupoval, je typický americký magnát, ale s rovnakou láskou k umeniu ako Goetzovci. Kúpou drahých Picassov si pán Wynn nepotreboval upevniť svoje spoločenské postavenie či moc, napokon, vo svete kasín a gýča, v ktorom sa pohybuje, by si len ťažko mohol umením posilniť pozíciu medzi rivalmi.


.zberateľská buržoázia

Zberateľstvo umenia má svoje korene v neskorej renesancii, keď nová buržoázna trieda platila umelcom za maľovanie portrétov svojich rodín. Bol to odklon od stáročnej tradície, keď umelci maľovali religiózne témy a keď umenie slúžilo cirkvi. Mať svoj vlastný portrét zrazu znamenalo vyzdvihnúť sa na úroveň aristokracie. No zbieranie umenia nebolo pre Mediciovcov či bohatých holandských kupcov len spôsobom, ako sa priblížiť k moci či vplyvu. Bola to aj príjemná zábava.

Až do čias renesancie bolo umenie náročnou prácou a remeslom, hodnoteným podľa svojej krásy. Čím krajšie, tým lepšie. Keď však umelci dosiahli v neskorej renesancii dokonalosť a dokázali namaľovať ľudské telo s priam mrazivou precíznosťou, stalo sa to, čo bolo krásne, nudným. Objavila sa nová generácia umelcov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite