Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Túžba po ruskom impériu

.martin C. Putna .časopis .literatúra

Dějiny Ruska 20. století (1894 – 2007) sa stali legendou skôr, než ich čitatelia otvorili – keďže sa stal legendou ich hlavný autor Andrej Zubov za to, že vystúpil proti agresii na Kryme a bol režimom okamžite potrestaný. Statočných a potrestaných bolo a je v Rusku viac, ale Zubovov prípad sa stal legendou. Pri hodnotení knihy si treba túto legendárnosť pripomenúť – aj uzavrieť do zátvorky.

Autorský kolektív má však štyri desiatky členov; sám Zubov sa skromne nazýva zodpovedným redaktorom. A zoznam autorov je už istým kľúčom k porozumeniu. Popri historikoch je v ňom aj niekoľko pravoslávnych teológov, popri akademikoch z ruských inštitúcií aj niekoľko Rusov pôsobiacich mimo Ruska (Nikita Struve zo slávnej exilovej rodiny intelektuálov a politikov či náš Alexej Kelin) a niekoľko zahraničných slavistov (napríklad Richard Pipes, od ktorého vyšli v českom preklade Dějiny ruské revoluce a Rusko za starého režimu).

Mnoho vrstiev má aj spôsob rozprávania. Sú v ňom zhrnuté politické udalosti aj „tvrdé dáta" – čísla, štatistiky, grafy. Sú v ňom mikrodejiny: osobné svedectvá účastníkov, často aj vo forme poézie vrátane amatérskej. Kto kedy čítal nejakú báseň od „báťušku" ukrajinských anarchistov Nestora Machna! Je tu rubrika „Názor mysliteľa“ s reflexiami predovšetkým od exilových kresťanských mysliteľov ako Nikolaj Losskij, Georgij Florovskij či Fjodor Stěpun, ale aj od Toynbeeho (ponechávaného v ruskom prepise ako „Tojnbi"), Churchilla či Masaryka. A je tu hlas rozprávača v Poznámkach zodpovedného redaktora. Ten dáva nahliadnuť do diskusií v autorskom tíme – napríklad o tom, prečo je lepšie používať neutrálny termín „sovietsko-nacistická vojna" než sovietsku ideologému „veľká vlastenecká vojna". Z tej mnohosti však vzniklo vnútorne jednoliate dielo.


.nie beznádejná

Jeho výklad ruských dejín možno zhrnúť do troch téz. Po prvé, ruská spoločnosť pred boľševickým pučom (východiskový rok 1894 nastúpil posledný cár Mikuláš II.) Bola plná rozporov, ale nie beznádejná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite