Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priama reč Lucie Piussi

.lucia Piussi .časopis .osobnosti

„Je ľahšie nenávidieť ako smútiť,“ povedala moja neter a ja iba žasnem, ako ďaleko siaha táto veta. Ľahká, pohodlná nenávisť visí nad celou krajinou ako ťažký oblak. Slovensko pod týmto mrakom pripomína krajinu psov zúrivo štekajúcich spoza plotov na davy pútnikov, ktorí len prechádzajú okolo a mieria kamsi celkom inam.

Gazdovia vykúkajú spoza zácloniek a komentujú cynicky tých pár slniečkárov a pravdoláskarov, ktorí to nezvládli, vybehli spoza brán a priniesli tým ľuďom „vlastnoručne upečené koláčiky“. Je ľahšie nenávidieť ako smútiť. Je ľahšie vidieť v tých cudzích elementoch teroristov a potenciálne ohrozenie ako ľudí, ktorým treba pomôcť a zároveň si priznať, že možno je to nad naše sily. Poľsko-britský sociológ Zygmund Baumann , ktorý nedávno navštívil Prahu, v rozhovore tvrdí, že nemôžeme byť absolútne slobodní a zároveň žiť v absolútnej istote.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite