Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ich vzory – Štefánik a Tiso

.radovan Bránik .časopis .politika

Napriek kultivovanému prejavu, rozhľadenosti či znalosti histórie je predstaviteľ Slovenského Hnutia Obrody stále človekom s extrémnymi názormi neprijateľnými pre väčšinu spoločnosti. Prinášame rozhovor so šéfom SHO Róbertom Švecom.

aká bola motivácia na založenie SHO?

Vznikli sme v reakcii na zlyhanie oficiálnych organizácií a strán hlásiacich sa k národným a kresťanským princípom. Matica Slovenská či Slovenská národná strana fatálne zlyhali. Pri vstupe do NATO a EÚ nedokázali garantovať ochranu záujmov národa. Slovenské Hnutie Obrody je plné mladých ľudí, ktorí majú alternatívny pohľad na svet. Líši sa od postojov väčšinovej spoločnosti a mainstreamových médií. <

.viete lepšie ako väčšina spoločnosti, čo sú jej skutočné záujmy?

Sme občianski aktivisti. Vychádzame z hodnôt, ktoré sa v minulosti osvedčili. Hlásime sa k odkazu našich predkov. Štúr, Štefánik, Hlinka a prvý prezident Slovenskej republiky Jozef Tiso. A tieto ich hodnoty sa v minulosti osvedčili ako správne, pomohli Slovákom prežiť a viedli až k obnoveniu štátnosti v roku 1993. Je to správne a legitímne.

.štefánik a Tiso ako vzory? Obaja boli predsa reprezentantmi úplne odlišného spôsobu politiky, hodnôt, presvedčení, jeden bol katolíkom, druhý evanjelikom, jeden federalistom, druhý presne naopak. A predstava, že Štefánik podpisuje protižidovské zákony, je dosť absurdná.

Každý z nich žil a pôsobil v úplne inej dobe. Tiso pracoval popri Hlinkovi a Hlinka posunul slovenský nacionalizmus v dobrom slova zmysel o kus ďalej. Každý z nich urobil pre Slovensko niečo dôležité a dobré. Ich vierovyznanie v tom nezohráva žiadnu rolu.

.Čiže Štefánikovo pôsobenie a spoluprácu s Masarykom a Benešom nevnímate ako zásadné negatívum?

Nie, v tej dobe nemohol robiť nič iné.

.štefánik je však vzorom aj pre ľudí, ktorí sa s vami v iných postojoch a názoroch zásadne odlišujú.

Z nášho pohľadu je fajn, že sa tieto dva protipóly dokážu počúvať aspoň v otázke Štúra a Štefánika. Na nich sa dokáže spoločnosť aspoň ako tak zjednotiť. Pripúšťam, že Štefánik mal akési dejinné šťastie, že umrel mladý. Udalosti, ktoré sa valili Európu po jeho smrti, by ho rozhodne ovplyvnili. Možno by prešiel na pozície neprijateľné pre vlastencov, alebo by sa priklonil k Hlinkovi. Ktovie. My jeho pôsobenie vnímame pozitívne.

.jozef Tiso je však postavou, ktorá zohrala nesmierne negatívnu úlohu v slovenských dejinách.

Tiso urobil to jediné, čo pre záchranu samotnej existencie národa v tej chvíli bolo možné urobiť. Pozitíva prevažujú nad negatívami. Jednoznačne.

.SNS a Matica boli v čase svojho najväčšieho rozmachu spoločnosťou vnímané ako extrém. Vy ich vtedajšie postoje, naopak, vnímate ako príliš mäkké. V čom podľa vás spočívali ich zlyhania?

NATO, Únia a mena. V týchto veciach sme mali a máme dodnes úplne jasný a vyhranený postoj. Matica mala ochraňovať a rozvíjať hodnoty národa a SNS, ako najstaršia strana Slovákov mala byť pevná a ochraňovať jeho záujmy. Tichý súhlas so vstupom do NATO a Únie bol obrovskou ranou.

.hovoríte o zrade slovenských záujmov?

Jednoducho sklamali.

.skompromitovali sa spoluprácou so štátnou mocou?

My tiež do istej miery spolupracujeme so štátnou mocou. Máme IČO, bankový účet. Nedostávame však na svoju činnosť peniaze zo štátneho rozpočtu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite