Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Radikálni kravaťáci

.radovan Bránik .časopis .politika

Radikálne združenia momentálne riešia, ako osloviť širšiu verejnosť. Vedia, že bez nej nemôžu pomýšľať na parlament a šancu ovplyvniť výkon štátnej moci. Pokúsime sa túto scénu zmapovať. A začneme Slovenským Hnutím Obrody, ktoré je ojedinelým fenoménom.

Na rozdiel od hlučnej väčšiny ho charakterizuje kultivované vystupovanie a snaha neodlišovať sa od priemeru. Dbajú na vizuálnu stránku vlastného marketingu, majú rešpekt k vzdelaniu a predstavujú najvýznamnejší slovenský subjekt združujúci radikálne a národne orientovaných intelektuálov. Šéf Slovenského hnutia obrody (SHO) Róbert Švec je vyštudovaný politológ, v štruktúrach hnutia možno nájsť množstvo ľudí, ktorých mentálny výtlak vysoko prevyšuje priemer na scéne, ku ktorej však niektorými svojimi postojmi jednoznačne patria. SHO dlhodobo existuje v paradoxnej pozícii: na jednej strane ich odmieta väčšinová spoločnosť pre údajnú príslušnosť k náckom a naopak, zo strany radikálov zažívajú výsmech a pohŕdanie pre neochotu podieľať sa na primitívnej a násilnej podobe gerilového marketingu.

.liberáli verzus konzervatívci
Ďalšou zo zaujímavých odlišností je Švecov postoj k novembru 1989. Na rozdiel od absolútnej väčšiny predstaviteľov podobne orientovaných spolkov ho nevníma ako zásadné negatívum a moment prehry, ale považuje ho za dôležitý medzník na ceste k vlastnej štátnosti. Dobré je jednoducho čokoľvek, čo je dobré pre národ.
Švec hovorí o mnohých problémoch spojených s našou orientáciou na Západ, za základný problém Slovenska však považuje neprekonateľný rozpor medzi liberálmi a konzervatívcami. Na rozdiel od liberálov nadradzuje SHO prežitie národa nad záujmy jednotlivca a tým vysvetľuje aj fakt, že jedným z hlavných cieľov hnutia je rehabilitácia Jozefa Tisa.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite