Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podmienka pre Mečiarovho kšeftára

.marek Vagovič .časopis .kauza

Minulý týždeň súd rozhodol, že bývalý funkcionár pozemkového fondu Branislav Bríza zneužil svoje právomoci. Do väzenia však nepôjde: je to ďalšie zlyhanie justície alebo signál, že Slovensko sa pomaly mení k lepšiemu?

najskôr základné fakty: v novembri 2007 vyšlo najavo, že vtedajší námestník riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF) a nominant HZDS Branislav Bríza podpísal viacero zmlúv, na základe ktorých sa stali reštituenti z južného a východného Slovenska vlastníkmi lukratívnej pôdy vo Vysokých Tatrách. Niektorí z nich pozemky s rozlohou viac ako milión štvorcových metrov obratom predali spoločnosti GVM, za ktorou stál podnikateľ Milan Bališ, blízky Vladimírovi Mečiarovi.

Trhová hodnota pozemkov vo Veľkom Slavkove sa odhadovala na 1,5 miliardy korún. Firma GVM ich však získala od reštituentov za necelých 13 miliónov korún, pričom tam plánovala postaviť golfové ihrisko a hotel. Kauza viedla k personálnym zmenám na fonde aj vo vláde, upravili sa aj pravidlá pri vydávaní pozemkov z reštitúcií. Najskôr odstúpil Bríza, neskôr aj vtedajší minister hospodárstva Miroslav Jureňa (HZDS). Pozemkový škandál takmer viedol až k rozpadu prvej Ficovej vlády.

Prevodu lukratívnej pôdy pod Tatrami v poslednej chvíli zabránila prokuratúra. Prípadom sa začala zaoberať aj polícia, Bríza bol obvinený zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. V prípade uznania viny mu hrozilo až päť rokov väzenia: okresný súd Bratislava I., ktorý sa začal kauzou zaoberať v roku 2012, však napokon Brízovi vymeral dvojročnú podmienku. Je takýto trest za pokus o kšeft za 50 miliónov eur primeraný alebo je to, naopak, výsmech spravodlivosti?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite