Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Píšeme, pochodujeme

.časopis .literatúra

„Ja nechcem pochodovať. Nechcem už ďalej pochodovať! Celý život len pochodujem!“

„Ja nechcem pochodovať. Nechcem už ďalej pochodovať! Celý život len pochodujem!“


Nechce, ale musí. Kráča, hľadá, uniká. Sprevádza a odprevádza. Elza, hlavná postava najnovšej a zatiaľ najlepšej knihy Jany Beňovej Plán odprevádzania.
Niežeby tie predchádzajúce boli slabé: Jana Beňová najprv napísala tri zbierky básní, ktoré boli zaujímavé – teda vystúpili zo slovenského veršotepeckého priemeru a zaujali – kritiku aj (zopár) čitateľov. Potom v roku 2000 vyšla v jednorazovej edícii krátko žijúceho vydavateľstva Park jej kniha Parker (Ľúbostný román), a to už bola vyhľadávaná chuťovka – a nielen vďaka veľmi peknej grafickej úprave.  Kto ju však chcel nájsť, musel naozaj dobre hľadať – kniha sa predávala len v dvoch slovenských kníhkupectvách. Predposledným Beňovej opusom bola tradične bagalovsky nenápadná knižka Dvanásť poviedok a Ján Med. Vtedy už bolo (všetkým, ktorí knižku čítali) jasné, že Jana je talentovaná spisovateľka s citom pre slová a obrazy, s mimoriadne pozorným okom a so schopnosťou poskladať príbeh, ktorý má nielen hlavu a pätu, ale aj tajomstvo, krásu a vtip.

Keď preto v jednom z minuloročných vydaní Romboidu vyšiel rozsiahlejší kus z Janinej novej knihy, jej vydania sme sa mnohí nevedeli dočkať. Dočkali sme sa a hneď sme sa aj potešili: Kali Kertész Bagala začal konečne vydávať knižky zaujímavé nielen zvnútra, ale aj zvonku. Plán odprevádzania má neobyčajnú, atraktívnu obálku s plagátom, zobrazujúcim bratislavskú, petržalsko-staromestskú topografiu knihy so zakódovaným odkazom v druhom pláne. Autor vizuálneho konceptu Palo Bálik a ilustrátorka Jana Némethová si zaslúžia uznanie: veľmi dobrú knihu obohatili o nezanedbateľnú „pridanú hodnotu“.
Obálka neklame. Plán odprevádzania je skutočne kniha o jednom konkrétnom meste („Bratislava. Mesto, ktoré ťa núti, aby si sa na niečo vrhol, tak ako sa vrhá ono na teba.“), jednom sídlisku („Petržalku môžem naozaj každému len odporúčať.“) a dvoch pomerne mladých ľuďoch („Elza s Ianom patrili k bratislavským desperádom. Nepracovali v reklamnej agentúre a nesnažili sa našetriť na lepší byt a auto.“).  Je to kniha-labyrint. Veľmi atraktívny, a preto nebezpečný labyrint, ktorý náhodného čitateľa vťahuje do svojich zložitých útrob. Každou stranou, každou vetou vnikáme hlbšie do Elzinho sveta, jej komplikovaného, viac-menej milostného vzťahu s Ianom, obávame sa o ňu, keď sa nechá poblázniť čudným Kalistom Tanzim, chodíme s ňou do Café Hyena a zoznamujeme sa s Elfmanom a Rebekou, kráčame, hľadáme, pochodujeme. Až takmer na samom konci získa odprevádzanie aj ten tušený význam, ktorého sme sa od začiatku obávali. Ako keby všetky predchádzajúce kapitoly boli úvodom k tej, ktorá má rovnaký názov ako celá kniha. Ako keby túlačky po Bratislave a malé drámy s nimi súvisiace, boli prípravou na to, čo prišlo po nich.
„Chlapec zakresľuje do mapy mesta plán odprevádzania. Večer ide do kina s dievčaťom. Na mape hľadá najdlhšiu trasu: kino – dom dievčaťa. Najväčšiu okľuku. Príšerný cikcak. Divný labyrint. Keď začala Mama zomierať, syn Ian si vybral rovnaký spôsob odprevádzania.“
Jana Beňová strieda v knihe všetky možné štýly, rozprávačov, uhly pohľadu, prozaické opisy sa menia na poéziu, ľahkosť sa miesi s existenciálnymi smútkami. Komplikovanosť formy však vôbec nebráni čitateľnosti príbehu. Naopak: Plán odprevádzania možno pokojne „rozbiť“ na jednotlivé kapitoly, možno až na odseky či vety a stále to je vzrušujúce čítanie.
To všetko je v súčasnej slovenskej literatúre neobvyklé: moderná, inteligentne napísaná, no zďaleka nielen intelektuálne zaujímavá próza a jej autorka, ktorá má čo a vie ako to povedať. Aj preto je vydanie Plánu odprevádzania literárnou udalosťou.

Jana Beňová: Plán odprevádzania (Café Hyena), K. K. Bagala, 2008.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite