Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Európa popiera realitu

.anne Applebaum .časopis .politika

Utečenecká kríza je dôsledok toho, že Európa si zakrýva oči pred pravdou a dlhodobo odmieta čeliť vojnám, ktoré prebiehajú na jej hraniciach.

Na železničnej stanici na južnej Morave policajti vytiahli z vlaku dvesto utečencov a označkovali im ruky číslami. Na východnej hranici Európy Maďarsko buduje plot z ostnatého drôtu, ktorý má zabrániť príchodu utečencov. Plot sa pozoruhodne podobá bývalej železnej opone, ktorá oddeľovala západnú Európu od východnej. Vyberte si z týchto obrazov, ktorýkoľvek chcete – lode plné Židov, odosielané naspäť do nacistickej Európy; utečenci potajomky vyjednávajúci v bare v Casablance – a určite nájdete aj jeho dnešnú verziu.

.chudák Cameron
Tak ako často predtým, i teraz padajú krokodílie slzy. Britský bulvárny denník The Sun celé desaťročie brojí proti prisťahovalcom každého druhu. Ešte nedávno apeloval na britského premiéra, aby v otázke imigrácie „nakreslil červenú čiaru“. A teraz, po zverejnení fotografií mŕtveho sýrskeho chlapčeka, ktorého telo vyplavilo more na pobreží v Turecku, Sun opäť apeluje na premiéra – tentoraz aby riešil „najhoršiu krízu, akej Európa čelí od druhej svetovej vojny“. Chudák David Cameron, ktorý len nedávno deklaroval, že nemá zmysel prijímať „viac a viac utečencov“, teraz vyhlasuje, že Británia napokon viac a viac utečencov prijme. Jeho pobočníci chvatne vysvetľujú, že pred svojím pôvodným vyhlásením „tie fotografie nevidel“.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite