Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Tabak nie, marihuana áno

O dva týždne sa má v Holandsku zaviesť zákaz fajčenia v baroch, kaviarňach a reštauráciách. Krajina sa tak pripojí k celoeurópskemu trendu. Holanďania, na rozdiel od iných štátov, však riešia ešte jeden problém: čo si počať s 1 300 coffee shopmi, v ktorých ide skôr o fajčenie marihuany ako tabaku?
Majitelia coffee shopov argumentujú, že na ich podniky by sa zákaz nemal vzťahovať. Zákon je totiž oficiálne motivovaný najmä snahou chrániť zamestnancov, ktorí sú v „normálnych“ baroch vystavení pasívnemu vdychovaniu nikotínu a iných škodlivých látok.
„Ten zákon ma má chrániť, jeho jediným dôsledkom však nakoniec bude, že coffee shop skončí a ja prídem o miesto, to je absurdné,“ citovali zamestnankyňu médiá. V zákone sa však hovorí o tabakových výrobkoch, teda pokiaľ návštevník coffee shopu fajčí len marihuanu (nesmie byť zmiešaná s tabakom), podľa zákona by to malo byť v poriadku. Tohto argumentu sa chytili aj majitelia obyčajných barov, ktoré začali nazývať coffee shopmi. Holandský premiér Jan Peter Balkenende však takúto interpretáciu odmieta a hovorí, že pre coffee shopy budú platiť rovnaké pravidlá ako pre ostatné podniky. Podobný problém ako v Holandsku riešili pred časom aj v Turecku, kde sa zákazu fajčenia vzpierali prevádzkovatelia čajovní, kde sa fajčia obľúbené vodné fajky.
V niektorých európskych krajinách však už jednoduchý zákaz fajčenia na verejných miestach nestačí. Napríklad Briti už chcú odstrániť cigarety aj z viditeľných miest v predajniach a tiež zrušiť automaty na cigarety, aby tak sťažili prístup k nikotínu maloletým. Ako povedal minister zdravotníctva Alan Johnson: „Cigarety skryjeme pod pult.“ Najdômyselnejšie však na boj proti fajčiarom idú v Japonsku. Tamojšie automaty vraj už čoskoro budú podľa vrások okolo očí vedieť rozoznať záujemcov o škatuľku.
Čo sa týka zdravia obyvateľstva, ide podľa všetkého o pozitívne kroky. Ako nedávno uviedol hlavný odborník slovenského ministerstva zdravotníctva pre odbor kardiológie Gabriel Kamenský, napríklad štúdie zo Škótska ukázali, že už po jednom roku od jej zavedenia došlo k významnému poklesu koncentrácie tzv. kotinínu, čo je derivát nikotínu stanovený v slinách.
Kritici sa však budú naďalej pýtať, ako to všetko ide dohromady so slobodou.
.tg

Prímerie v Gaze?
Izrael a Hamas sa po niekoľkomesačných rokovaniach dohodli na prímerí v pásme Gazy. Táto „prvá fáza“ egyptského balíčka opatrení, ktorý zahŕňa vzájomný pokoj zbraní, nadobudla platnosť minulý štvrtok. Toto prímerie má trvať pol roka. Takisto sa majú obnoviť rokovania o prepustení vojaka Gilada Salita, ktorý je od júla roku 2006 v zajatí v pásme Gazy.
.mj

Bosna a EÚ
Zástupcovia EÚ a Bosny a Hercegoviny podpísali asociačnú dohodu. Bosna teda získala šancu stať sa kandidátom na prijatie do EÚ. Podmienkou prijatia bola reforma o etnicky rozdelenej polícii z apríla tohto roku. Dohodou sa Bosna zaväzuje reformovať oblasti politiky, ekonomiky, obchodu či legislatívy a EÚ tiež plánuje vytvoriť s Bosnou zónu voľného obchodu.
.mj

Tisíc Tibeťanov
Podľa Amnesty International Čína stále drží a týra vo väzniciach viac než tisíc Tibeťanov, ktorí boli zatknutí v marci počas nepokojov. Zatknutí sa vraj nemôžu kontaktovať s rodinou ani sa poradiť s právnikmi. Čínska vláda sa proti organizácii ohradila, vyhlásila ju za nedôveryhodnú a vyjadrila vážne obavy týkajúce sa cesty olympijskej pochodne cez tibetskú Lhasu.
.mk

Fidel v televízii
Chorľavý 81-ročný Fidel Castro sa po šiestich „mĺkvych“ mesiacoch znovu objavil vo vysielaní kubánskej TV. Na záberoch sa pochudnutý vodca zdraví s venezuelským prezidentom Hugom Chávezom. Obaja spolu hovorili o potravinovej a finančnej kríze. Castro pred dvoma rokmi podstúpil operáciu čriev, do najvyššej štátnej funkcie nastúpil jeho brat Raul.
.mk

O+C
Nedávno na nože, teraz v harmónii: Barack Obama a Hillary Clinton povedú tento týždeň volebnú kampaň spolu. Obama sa má stretnúť aj s Clintonovej sponzormi. To ešte neznamená, že si prezidentský kandidát demokratov vyvolí senátorku za viceprezidentku. Americké médiá poukazujú na to, že Obama do volebného tímu prijal Patti Solisovú Dovleovú, ktorú Clintonová kedysi prepustila zo svojho tímu a odvtedy sa vraj obe dámy nevedia zniesť.
.mh


Václav Klaus
Český prezident ako jediný z vrcholných politikov EÚ pokladá projekt Lisabonskej zmluvy po írskom „no“ za skončený. Z nemocničného lôžka Klaus odkázal, že je to šanca prestať budovať „supranárodný štát“ a vrátiť sa k modelu priateľsky kooperujúcich štátov.

Ahmadínedžád
USA a ich spojenci vraj chceli zabiť iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda. Uviedol to iránsky štátny rozhlas, ktorý citoval aj samotného prezidenta. K atentátu malo dôjsť počas jeho marcovej návštevy v Iraku. Americká armáda to odmietla.

John McCain
Republikánsky prezidentský kandidát chce vdýchnuť jadru nový život. John McCain navrhol, aby sa vysoké ceny energií riešili stavbou 45 nových jadrových reaktorov do roku 2030.  V USA ich je teraz 104 a vyrábajú asi 20 percent americkej elektriny.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite