Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Seriálová jeseň 2015

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Máme tu jeseň a s ňou už tradične seriálové novinky. Tých domácich je zatiaľ poskromne, čo však neznamená, že nás ešte obe slovenské komerčné televízie i tá verejnoprávna niečím neprekvapia.

Prvá tento rok do konkurenčného boja vstúpila RTVS veľkoryso koncipovaným dramedy seriálom Doktor Martin, nakrúteným v koprodukcii s Českou televíziou. Špičkový chirurg v ňom prichádza do malého horského mestečka robiť obvodného lekára, aby začal znovu a ak si niekto práve teraz spomenul na britský seriál Doc Martin z roku 2004, tak je úplne v obraze. Náš československý Doc Martin je lokálnou verziou tohto britského kusu. Nádherná komorná britská dedina Cornish sa zmenila na českú dedinu Protějov v nádherných Beskydách, Dr. Martin sa priezviskom nevolá Ellingham, ale Elinger a hoci to nie sú jediné výraznejšie rozdiely, treba dúfať, že režisér Petr Zahrádka a celý tím scenáristov sa nenechali príliš uniesť a snažili sa čo najvernejšie zachytiť ducha predlohy. Lebo duch je presne to, čo z britského Doc Martina urobilo seriál, ktorý nielenže sa v Británii stal inštitúciou svojho druhu, ale jeho lokálne verzie si nakrútili aj Nemci, aj Francúzi. Aký duch? Distingvovanosti, miery, espritu, ale pozor, nie elitárstva či snobizmu. Doktor Martin je najprv vynikajúci lekár, a až potom dobrý človek, ale nie je to hneď vidno a on to o sebe vie, a preto je iný. A z tejto inakosti v stretaní sa so všednosťou vyrastá jeho poetika. Preto je výborné, že sa do československej verzie podarilo obsadiť Miroslava Donutila. Po prvej epizóde je síce viac-menej predčasné hodnotiť čokoľvek, avšak Donutil už ukázal, že ak je niekto schopný herecky priblížiť svojrázneho doktora aj nášmu divákovi, je to práve on.
I ďalší nový seriál, ktorý RTVS svojim divákom na jeseň ponúka, má britské korene, teraz už doslova, žiadne inšpirácie pre domácich tvorcov, ale tradičný nákup. Pán Selfridge je totiž britský tak veľmi ako kráľovná, fish and chips či Big Ben. Pritom ide o seriál o americkom podnikateľovi, ktorý na začiatku dvadsiateho storočia Britom ukázal, ako má vyzerať poriadny obchodný dom. Seriál, ktorý sa začal vysielať v roku 2013 a v Británii na jar bežala jeho tretia desaťdielna séria, je dielom klasika britskej televíznej scenáristiky, 79-ročného veterána Andrewa Davisa, ktorý od konca šesťdesiatych rokov už niekoľkokrát redefinoval spôsob televízneho písania. Pán Selfridge je veľkorozpočtová, veľkovýpravná seriálová sága, ktorá predvádza staromilskú poetiku vidieckeho Panstva Downton do veľkomestského londýnskeho prostredia a robí to tak presvedčivo, že divákovi ani neprekáža, že to v dramatickom zmysle toho slova vlastne ani nemá tradičný príbeh.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite