Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hlavne nech sú preč!

.juraj Kušnierik .časopis .literatúra

Sledujúc davy utečencov a migrantov putujúcich Európou človek ľahko nadobudne pocit, že je svedkom niečoho, čo tu v modernej histórii nemá obdobu. Kniha Martina Pollacka Americký císař ukazuje, že to tak nie je a že sa nás to dotýka.

„Vojáci a celníci uprchlíky popohánějí: Dopředu! Rychleji! Ani okresní město Brody na příchod takového množství lidí není připraveno, mnoho z nich je ponecháno vlastnímu osudu, jsou hladoví, otrhaní, bez střechy nad hlavou. Úřady tvrdí, že se jich celá věc netýká, doufají, že se zase dobrovolně vrátí do své vlasti.”

.všade dobre, doma najhoršie
Halič, okolo roku 1880. Región, ktorý dnes zahŕňa juhovýchodné Poľsko, časť zakarpatskej Ukrajiny a severovýchodný cíp Slovenska, patril v tomto čase do Uhorska. Okrem niekoľkých veľkých miest (Ľvov, Krakow, Osvienčim) ho tvorili malé obce, v ktorých žili, lepšie povedané živorili sedliaci obhospodarujúci malé pozemky, ktoré im len tak-tak umožnili prežiť. Väčšina sedliakov je negramotných. Zvláštnu skupinu obyvateľov tvoria Židia. Tí nemôžu vlastniť pôdu, sú nielen gramotní, ale často aj celkom slušne vzdelaní, a tak sa venujú rôznym formám obchodovania: od potulných predajcov čohokoľvek cez prevádzkovanie šenkov, až po vlastníctvo pomerne prosperujúcich podnikov. Druhá polovica 19. storočia je obdobím mieru, nie však prosperity. Krajinu zasiahlo niekoľko mimoriadne suchých rokov a smrtiacich epidémií cholery. Podľa konzervatívnych odhadov zomiera v tomto období v Haliči ročne najmenej 50-tisíc ľudí na priame následky hladu.
Nikto nevie, ako a kedy presne sa to začalo, no okolo roku 1880 už existovala lákavá alternatíva: cesta za prácou do Ameriky.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite