Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaká nás veľká šachová budúcnosť?

.tomáš Kolár .alexander Riabov .časopis .šport

Rok 2015 sa zatiaľ zo športového hľadiska javí pre Slovensko ako mimoriadne úspešný. Futbalisti, basketbalistky, mladé tenistky, Peter Sagan, Matej Tóth. A azda najúspešnejším slovenským športom v doterajšom priebehu tohto vydareného roku je šach.

Po zisku zlatých medailí našich seniorov na Majstrovstvách sveta nad 50 rokov v Drážďanoch a zisku druhého (muži), respektíve tretieho miesta (ženy) na Mitropa Cupe – čo je akási obdoba Majstrovstiev strednej Európy – v rakúskom Mayrhofene, sa slovenský šach dočkal v prvej polovici augusta ďalšieho obrovského úspechu.
Druhý augustový týždeň sa v rakúskom Murecku uskutočnili Majstrovstvá Európskej únie v mládežníckych kategóriách do 8, 10, 12 a 14 rokov. Naša výprava cestovala do neďalekého Rakúska v skromnom štvorčlennom zložení, ale napriek tomu vybojovala hneď tri cenné kovy. Bronzový, strieborný aj zlatý.

.štyria účastníci, tri medaily
V najmladšej kategórii nás reprezentoval sedemročný „kirgizský Slovák“ Matej Elbek Musaev, ktorý je majstrom Slovenska vo svojej kategórii. Papierové predpoklady – bol druhý nasadený – síce úplne nepotvrdil, ale aj bronzová medaila za šesť bodov z deviatich partií bude určite dostatočnou satisfakciou za hodiny strávené za šachovnicou a zároveň hnacím motorom do ďalšej práce.
Ešte lepšie sa viedlo dvanásťročnému Adriánovi Zetochovi, ktorý vo svojej kategórii obhájil svoje nasadenie. So šiestimi bodmi obsadil striebornú pozíciu za suverénom kategórie do 12 rokov Bulharom Stoyanovom, ktorý zvíťazil vo všetkých deviatich partiách.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite