Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z močiara do svetovej špičky

.ján Oravec .časopis .týždeň v ekonomike

Keď Singapur v auguste oslavoval 50. výročie nezávislosti, naše médiá sa väčšinou zmohli na fotografie z ohňostroja a informáciu, že v roku 1965 tento mestský štát získal nezávislosť od Malajzie. Je to škoda.

Singapur je príbeh o tom, ako sa dá z ničoho za krátky čas dospieť k prosperite. Napísať, že pred polstoročím stál Singapur na štartovacej čiare bez priaznivých východiskových predpokladov, to by bolo slabé. Malá ostrovná krajina na nehostinnom území plnom močiarov, bez pitnej vody a bez prírodných zdrojov, bola neschopná samostatnej existencie ešte aj podľa architektov jej odchodu z britského impéria. Preto ju onedlho pripojili k Malajzii. Tento zväzok však nemal budúcnosť. Nasledovali tri roky neustálych nezhôd s federálnou malajzijskou vládou. Tie napokon viedli k hlasovaniu malajzijského parlamentu, ktorý pomerom hlasov 126:0 rozhodol o vylúčení Singapuru z federácie. Singapurskí lídri vtedy plakali, ale nie od šťastia, ale zo zúfalstva, že krajina nemá šancu svoju nezávislosť prežiť.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite