Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Varenie bez varenia

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Existuje mnoho druhov prípravy jedla. Môžeme ho spariť, restovať, grilovať, dusiť, vyprážať, konfitovať, pripraviť metódou sous-vide a tak ďalej, no len jedna jediná z nich všetkých je určená pre tých najväčších lenivcov všetkých čias. Pochádza z Peru a volá sa ceviche (čítame seviš).

Mnohí si teraz len povzdychnú a povedia si. Jasné. Najprv sa nasľubujú hory-pdoly, a potom bude v recepte štyridsať ingrediencií, z toho minimálne dve nezohnateľné alebo pre ne bude musieť človek zájsť na nejaký megahipsterský, dobre maskovaný trh a obetovať pri tom výplatu na to, aby sa naň adekvátne zaodel, keď už tam ide. Nehovoriac o tom, čo ešte vycáluje na mieste. Navyše, určite bude treba na tú megajednoduchú prípravu nejakú špeciálnu panvicu alebo rovno teplomerné akvarko. Nie, pokoj, milí lenivší priatelia, tu treba jasne povedať, na ceviche nepotrebujeme nič len morskú rybu, soľ, citrón, misu a nôž. Stačí totiž našu milú rybku narezať na kúsky, posoliť, ponoriť do citrónovej šťavy a zo dve hodiny ísť hlivieť nabok. Rybka do chladničky a my najlepšie k dobrej knihe. Po dvoch hodinách leňošenia sa zdvihneme a môžeme konzumovať. Kto je hybkejší, spraví si k rybke aj nejakú tú prílohu. Už vidím tie zarazené tváre. Preboha! Však to nie je žiadne varenie! Tá ryba musí byť surová! No – nie je. Ryba sa totiž v tej kyslej marináde doslova uvarí. Bielkovina sa vyzráža a my namiesto surovej ryby máme rybku lahodne pripravenú akurát na konzumáciu. Navyše, bez zbytočných prepražených tukov. Je ľahká, lahodná, dokáže občerstviť aj zasýtiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite