Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Gašparovič alebo RadičováSúboj o prezidentské kreslo začína byť zaujímavejší. Ako ohlásila agentúra MVK, podľa jej prieskumu z

Gašparovič alebo Radičová
Súboj o prezidentské kreslo začína byť zaujímavejší. Ako ohlásila agentúra MVK, podľa jej prieskumu z prelomu mája a júna by súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi dalo hlas v priamych prezidentských voľbách takmer 50 percent oslovených. Počet jeho priaznivcov však oproti marcu klesol. Naopak, Iveta Radičová zaznamenala nárast prezidentských preferencií o deväť percentuálnych bodov a v prieskume skončila s takmer 35 percentami. Zaujímavé je, že Gašparovič aj Radičová patria aj medzi prvých troch najdôveryhodnejších politikov Slovenska (na prvom mieste je Robert Fico s vyše 42 percentami). Kým Gašparovičovi dôveruje viac ako 33 percent opýtaných, Radičová má dôveru u viac ako 18 percent respondentov. Za úspech sa považuje, že preskočila aj Slotu a Mečiara.
Napriek dobrým číslam sa Ivan Gašparovič zatiaľ zdráha oficiálne oznámiť svoju kandidatúru, hoci z jeho počínania je jasné, že by si vedel predstaviť aj ďalších päť rokov na tomto poste. Po štyroch rokoch v úrade je sám so sebou spokojný. Myslí si, že sa mu podarilo ostať nadstraníckym prezidentom, nevstupovať do politických sporov a zápasov a podľa vlastného hodnotenia vytváral aj konsenzuálne prostredie vo vzťahu k vláde a parlamentu. Obáva sa však nových výziev, ktoré prichádzajú, lebo svet sa mení. No zároveň cíti, že má ešte dosť síl aj chuť na formovanie príbehu našej vlasti.
Hodnotenie Gašparovičových štyroch rokov vo funkcii sa vyznačuje zvláštnou blahosklonnosťou u opýtaných. Väčšina tých, čo ho nevolili, s úľavou konštatuje, že to mohlo byť horšie. Dokonca aj opoziční politici si po chvíľke uvažovania spomenuli aj na pozitíva jeho prezidentovania. Pre Aktuálne.sk napríklad Ivan Mikloš (SDKÚ) pripomenul, že „bol šikovný v tom, že tým ničnerobením ani nič nepokazil a dokázal si udržať vysokú popularitu verejnosti“. Daniel Lipšic (KDH) pochválil prezidenta za to, že sa snažil vyhýbať konfliktom a neprekračoval kompetencie dané mu ústavou. Kde sa neočakáva nič, poteší napokon aj štipka. Paradoxne, najmenej spokojné je HZDS. „Bude lepšie ak to nebudem komentovať," povedal pre Aktuálne.sk Milan Urbáni a dodal: „V HZDS nie je podpora pre pána Gašparoviča.“ Túžba HZDS, že by sa prezidentom raz stal Vladimír Mečiar, už nie je reálna. Aj podľa prieskumu MVK po tom túži len sedem percent hlasov voličov.
.eč

Maják a panel
Poslanec SNS Jozef Ďuračka má záľubu vo svojráznych argumentoch. Minulý týždeň navrhol, aby poslanci NR SR mohli jazdiť s majákmi. Malo ísť o protest proti tomu, že túto výsadu má množstvo iných úradov a činiteľov. Keď sa Ďuračku pred mesiacom .týždeň pýtal, prečo sa uchádzal o dotáciu na solárne panely na strechu svojho rodinného domu, poslanec odpovedal, že to skúsil, aby vyskúšal, aké budú reakcie. S týmto chlapíkom by sme sa nechceli ťahať za prsty!
.tg

O, tempora!
Po roku tu máme opäť návrh, ktorý by umožnil polícii získavať údaje o používateľoch internetu bez povolenia súdu. Novela zákona o Policajnom zbore, s ktorou prišlo ministerstvo vnútra, sa však nepozdáva opozícii ani slobodymilovným ľuďom z HZDS a SNS. Chýba už len Cicero, ktorý by ministrovi vnútra konečne položil otázku: „Dokedy budeš, Kaliňák, skúšať našu trpezlivosť?“
.tg

Vykázať!
Pozitívnejším návrhom v novele zákona o Policajnom zbore je možnosť vykázať násilníckych partnerov zo spoločného obydlia a zakázať im návrat na 10 dní. Budú musieť odovzdať kľúče, môžu si však zobrať osobné veci. Ak neposlúchnu, hrozí im pokuta tisíc korún, čo neznie príliš odstrašujúco. Ale aspoň na chvíľu, počas ktorej sa agresori trochu upokoja, to fungovať môže.
.rži

Dva roky Fica
Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda pri hodnotení dvoch rokov Ficovej vlády konštatoval, že „faktúry Juraja Širokého sú najhmatateľnejším výsledkom vlády Roberta Fica“ a kritizoval vládu za populistickú rétoriku a tiež za to, že žije z výsledkov, dosiahnutých vďaka reformám bývalej vlády a „nerobí nič pre dobrú budúcnosť“. Reakcia Ficovej hovorkyne si citát nezaslúži.
.rži

Viac vojakov
Zvýšenie vojenskej prítomnosti na spojeneckej misii v Afganistane navrhol minister obrany Jaroslav Baška. Počet slovenských vojakov v rámci operácie ISAF v tejto nepokojnej krajine by sa postupne mal zvýšiť z doterajších 60 až na 250. Do ostrých bojov by však zasahovať nemali – prinajmenšom do času, kým bude premiérom Robert Fico, ktorý s tým nesúhlasí.
.rži



Ján Kubiš / sa ospravedlnil maďarskej ministerke zahraničných vecí Kinge Gönczovej za urážlivé výroky Jána Slotu, ktorý nazval Gönczovú „strapatou paňou“ a vyhlásil, že by sa mala radšej viac starať o svoj zovňajšok. Podľa Kubiša takéto výroky nemajú čo hľadať v politike.

Antonín Novák / sexuálny deviant, pochádzajúci zo Slovenska, zavraždil v Česku deväťročného Jakuba. Na Slovensku bol už odsúdený za zneužitie chlapca, odsedel si štyri a pol roka, ale následnej ústavnej liečbe sa vyhýbal. Dalo sa zabrániť jeho recidíve?

Daniel Lipšic / podľa Hospodárskych novín je tento poslanec KDH najaktívnejším poslancom pri predkladaní zákonných noriem. Má ich v tomto volebnom období na konte už 23. Žiadny jeho návrh však cez koalíciu neprešiel. Zdá sa, že ho to od práce neodrádza.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite