Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zachráni Bolt atletiku?

.bohumil Stejskal .časopis .šport

Po majstrovstvách sveta v atletike v roku 2015 v čínskom Pekingu musíme načrieť znova hlbšie do histórie, aby sme z nej vytiahli meno, ku ktorému smieme prirovnať legendu Usaina Bolta. Zostalo v nej asi už len posledné. Jessie Owens. Bolt je na najlepšej ceste stať sa najlepším atlétom, aký kedy žil.

Symbolická stovka

Ako súboj dobra so zlom sa prezentoval beh na 100 metrov, tradične najsledovanejšia disciplína jediného mítingu roka obsadeného skutočne všetkými dostupnými atlétmi. Čistý Jamajčan proti Justinovi Gatlinovi, stelesňujúcemu dopingovú éru športu, ktorá sa navyše – zdá sa – zďaleka neskončila.

Gatlin bol dvakrát odsúdený za použitie nepovolených prostriedkov, dva razy mu trest skrátili. Preto sa aj v pokročilom šprintérskom veku 33 rokov ešte stihol vrátiť pod svetový vrchol. Pred Pekingom bol dokonca favoritom najkratšieho behu. Dva roky ho na stovke nikto nepredbehol, pravidelne zásoboval športové správy najrýchlejšími časmi. Aj v rozbehoch ľahkým krokom naložil súperom desatiny, a nie stotiny sekundy.

Bolt oproti tomu bojoval so zraneniami a šprintoval len sporadicky. V aktuálnom roku pred MS zabehol disciplínu, v ktorej drží zdanlivo nedosiahnuteľný svetový rekord, len dvakrát koncom júla. Časmi nikoho neohúril. V rozbehu robil technické chyby, v semifinále zakopol a potreboval takmer heroický výkon, aby sa vôbec do finále prebojoval. O ľahkosti, s akou ufujazdil najrýchlejším mužom sveta na tom istom štadióne počas olympijských hier 2008 či rekordných MS v Berlíne o rok neskôr nemohlo byť ani reči.

Do finálových štartovacích blokov posadilo tretry deväť chlapov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite