Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď si Čína kýchne

.lukáš Krivošík .časopis .týždeň v ekonomike

„Ak Číňania dostanú nádchu, my skončíme s chrípkou,“ komentoval minulotýždňové turbulencie na svetových trhoch republikánsky kandidát na prezidenta USA Chris Christie. No ani svetoví ekonómovia nevedia, či ide o kýchnutie, alebo začiatok novej globálnej krízy.

Už ku koncu týždňa, v čase našej uzávierky, sa zdalo, že sa trhy zotavujú z následkov prepadu, pre ktorý médiá označili 24. august ako „čierny pondelok“. V utorok čínska centrálna banka znížila hlavné úrokové sadzby. V stredu sa rozhodla podporiť medzibankový trh injekciou vo výške (v prepočte) 19 miliárd eur. Vo štvrtok už burziáni hlásili „biznis ako vždy“
Kde sú tie časy, keď ročný rast čínskej ekonomiky presahoval 10 percent?! Tento rok si pekinskí plánovači stanovali cieľ 7-percentného rastu HDP. No nie je vylúčené, že bude ešte o pol percenta nižší. Vzhľadom na to, že práve Čína (a ďalšie rozvojové krajiny) hrala v posledných rokoch rolu ťahúňa globálnej ekonomiky, ide o dôvod na celosvetové znepokojenie.

.ach tie fundamenty
Po Európskej únii (ak jej členov rátame ako jeden celok) a Spojených štátoch je Čína treťou najväčšou svetovou ekonomikou. Počas uplynulých troch desaťročí sa stala „dielňou sveta“ a drží celosvetovo najväčšie menové rezervy. No teraz ju dobehol vlastný tieň. Vyrábať všetko lacnejšie ako zvyšok sveta nestačí. Číňania roky rástli, no nerobili si príliš usilovne domáce úlohy. Boom krajiny bol okrem exportov povzbudzovaný aj nezdravými javmi, ktoré sprevádzajú stále ešte príkazový rozmer tamojšej ekonomiky. Na jednej strane sú tu štátne banky, v ktorých poskytovanie úverov nemusí byť vždy sprevádzané adekvátnym posúdením vyhliadok projektu či schopnosti dlžníka splácať peniaze.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite