Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dvaja rektori ku Katolíckej univerzite

.jozef Jarab .tadeusz Zasępa .časopis .kauza

V .týždni 33/2015 sme priniesli rozhovor s bývalým rektorom Katolíckej univerzity Tadeuszom Zasępom. Na jeho vyjadrenia zareagoval súčasný rektor tejto alma mater. Keďže ide o závažnú vec, vyjadril sa k uvedeným bodom opäť aj profesor Zasępa.

stanovisko súčasného rektora KU

Uplynul už viac ako rok, keď ma Akademický senát Katolíckej univerzity v Ružomberku (KU) dňa 10. júna 2014 zvolil do funkcie rektora tejto inštitúcie. Moji priatelia a spolupracovníci v akademickom prostredí aj mimo neho ma neraz nabádali, aby som reagoval na rôzne invektívy a nepravdivé tvrdenia, či už na moju osobu, alebo samotnú univerzitu. Nechcel som skĺznuť do mediálnych výstupov, ktoré by spustili reťazovú reakciu. Prioritou bolo pre mňa sústrediť sa na prácu na univerzite.

Po rozhovore môjho predchodcu pre časopis .týždeň zverejnenom 10. augusta 2015 som dospel k presvedčeniu, že hádam dozrel čas, aby som sa k niektorým tvrdeniam vyjadril aj ja, lebo poškodzujú dobré meno univerzity. Nebudem hodnotiť to, čo sa dialo na univerzite do môjho príchodu, lebo som nebol toho súčasťou. Dotknem sa len niektorých tém, ktoré vo mne najviac zarezonovali pri čítaní spomínaného rozhovoru.


.1 mil. eur na „maličkom fonde“

Po mojom nástupe mi prof. T. Zasępa, ako predseda správnej rady Fondu prof. Zasępu pre Katolícku univerzitu, n.f., poslal list, v ktorom mi oznamuje, že tento fond je pripravený uhradiť záväzky na vyplatenie faktúr za novú Univerzitnú knižnicu KU do výšky 1 milióna eur. Finančnú pomoc však podmienil tým, že musím zachovať v platnosti doterajší Organizačný poriadok KU, neprepustím žiadneho zamestnanca z rektorátu a pod. V štatúte jeho fondu sa však nepíše nič o tom, že finančná pomoc pre KU sa poskytuje na základe splnenia nejakých podmienok, ktoré určuje predseda fondu rektorovi KU. Chápal som to ako neprijateľné zasahovanie do právomoci rektora, ba až vydieranie a snahu naďalej ovplyvňovať chod univerzity.

V rozhovore pre .týždeň prof. Zasępa uviedol, že pokiaľ ide o jeho fond: „Bol to maličký fond, vôbec nie taký bohatý ako Pyrkerov...“ Fond, ktorý údajne disponuje sumou do 1 milióna eur mi vôbec nepripadá maličký. Pre mňa preto ostala dodnes nezodpovedaná otázka, prečo prof. Zasępa nevyplatil z neho záväzky za knižnicu ešte v čase, keď bol vo funkcii rektora? Pritom rektorát KU preukázateľne peniaze potreboval. Jestvuje písomná dokumentácia, že môj predchodca pripravoval bankový úver na splatenie novej knižnice. Boli teda vo fonde vôbec nejaké peniaze alebo išlo iba o mediálnu hru? A ak sú vo fonde tieto peniaze, odkiaľ ich správca v takomto objeme získal a aké zdôvodnenie pri ich získavaní používal? Mnohí ľudia v dobrej viere, že prispievajú na KU (fond to mal v názve), posielali svoje peniaze na Fond prof. Zasępu. Teraz sa môžu pýtať, kde tieto peniaze skončili. Odpoveď na tieto otázky nech dajú tí, ktorí tento súkromný fond aj naďalej spravujú. Po prevzatí úradu som bol nútený prijať zásadné racionalizačné opatrenia a univerzita bola nútená vziať si úver vo výške 1,6 milóna eur na splatenie záväzkov pri výstavbe knižnice.

Spomínam si na vlnu krivých obvinení, že sa správame antisociálne, lebo prepúšťame zamestnancov. V danej chvíli bolo potrebné nepozerať na svoj imidž v médiách, ale prijímať dôležité racionalizačné opatrenia. To je len konštatovanie, nie nariekanie. S obidvoma fondmi som ako rektor KU skončil akúkoľvek spoluprácu po výsledkoch auditu KBS k 1. 7. 2015. K podrobnostiam, ktoré priniesli výsledky auditu, sa nechcem vyjadrovať, je to úloha pre interné fórum – vedenie KU a fakúlt KU a verím, že si s problémami aj za pomoci dobrých ľudí poradíme, a to bez toho, aby sme ubližovali na cti a dobrom mene kohokoľvek.


.štyri odmietnuté pozvania

S úsmevom som si prečítal ponosu, že som nepozval svojho predchodcu ani len na kávu. Kto ma pozná, vie, že moje dvere sú pre každého otvorené. Pritom prof. Zasępa odmieta pozvania na stretnutie a komunikuje iba cez rozhovory v médiách.

Prvýkrát som pozval prof. Zasępu ako predsedu fondu a spolu s ním aj prof. Olekšáka ako správcu fondu na stretnutie 7. augusta 2014 za prítomnosti predsedu KBS, Veľkého kancelára KU a spišského diecézneho biskupa, aby sa prerokovala finančná pomoc zo strany Fondu prof. Zasępu. Všetci pozvaní biskupi prišli, zástupcovia fondu na stretnutie bez uvedenia dôvodu neprišli.

Druhé pozvanie inicioval spišský diecézny biskup Štefan Sečka. Pozval mňa ako súčasného rektora KU a môjho predchodcu prof. Zasępu do Ružomberka na faru na 5. 1. 2015, aby sa v pokoji vysvetlili veci. Výsledok?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite