Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Chceme lacnú ropu!Ropa sa stále drží nad hodnotu 135 dolárov za barel. Táto situácia, už ani nie prekvapivá, dvíha nielen ceny ostatných tovarov, ale aj tlak vodičom a

Chceme lacnú ropu!
Ropa sa stále drží nad hodnotu 135 dolárov za barel. Táto situácia, už ani nie prekvapivá, dvíha nielen ceny ostatných tovarov, ale aj tlak vodičom a dopravným spoločnostiam. V pondelok začalo štrajk 90-tisíc španielskych vodičov nákladných áut. Ich cieľom bolo „vyprovokovať“ vládu, aby im pomohla v boji proti prudko rastúcim cenám pohonných látok. Okrem tlaku na vládu vodiči výrazne narušili premávku na cestách aj na hraničných priechodoch. Množstvo vodičov, ktorí sa štrajku nezúčastnili, malo následne na autách zničené predné sklá a svetlá či rozrezané pneumatiky. Španieli sa zo strachu pred nedostatkom paliva predzásobili, takže sa na pumpách predlžovali fronty a tenčili zásoby. Problémy nastali aj v niektorých supermarketoch, kde začali dochádzať potraviny. Demonštranti totiž napádali svojich neštrajkujúcich kolegov aj pred obchodmi, do ktorých privážali zásoby. Španielska vláda, podobne ako vláda susedného Portugalska, rozhodla o balíku opatrení, ktorý by mal pomôcť dopravnému sektoru.
Protestovalo sa aj inde. V piatok sa začal štrajk približne 500 vodičov vo Veľkej Británii. Nie je to veľa, keď však uvážime, že pracujú pre firmu, ktorá zásobuje asi tisícku čerpacích staníc Shell, dôsledky môžu narobiť problémy. Od pondelka sa chystajú štrajkovať dopravcovia vo Francúzsku a zrejme aj v Belgicku. Medzi vodičmi sa hovorí o možných protestoch v Nemecku a Holandsku. V piatok sa začal štrajk aj asi 5-tisíc Juhokórejčanov. Vodiči, podobne ako v iných krajinách, žiadali vládu o rast dotácií na palivá, o pomoc pri zvýšení cien za prepravu a tiež o zavedenie minimálnej mzdy. Lídri zväzu nákladnej dopravy a predstavitelia vlády sa stretli, aby rokovali o požiadavkách vodičov, ale dohodu nedosiahli. Predpokladá sa, že štrajk obmedzí prácu v prístavoch a spôsobí exportérom rozsiahle straty. Vláda vyhlásila, že počas štrajku nasadí na prepravu asi sto armádnych nákladných áut a tovar bude dopravovať aj po železnici.
Je, samozrejme, otázne, nakoľko môžu protesty a vyjednávanie s vládou zlacnieť ropu. Možno by bolo efektívnejšie napodobniť ťaženie cisára Caligulu v roku 40 n. l. Cisár dal vtedy vrhať kamene do Lamanšského prieplavu, a tak slávne zvíťazil nad bohom Neptúnom. Ktovie, keby sa autodopravcovia zhromaždili na brehoch Perzského zálivu...
.tg

Condi v júli
Na začiatok júla sa odkladá podpis česko-americkej zmluvy o radare. Návšteva americkej ministerky zahraničných vecí Condoleezzy Rice sa presunula z májového termínu. Z českej strany za zmluvu zdvihla ruky takmer celá vláda Mirka Topolánka. Zdržal sa len minister zo Strany zelených, ktorej sa nepáči, že radar nebude pod priamym velením NATO, ale USA.
.tb

Katyň pred súd
Žiadosť potomkov obetí masakru v Katynskom lese z roku 1940 o prešetrenie prípadu ruským súdom má predsa len šancu. Mestský súd zrušil rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý žiadosť najprv zamietol. Masaker 20-tisíc poľských vojakov, ku ktorému sa Sovietsky zväz priznal až v roku 1990, sa tak možno nakoniec skončí rehabilitáciou obetí a aspoň formálnym odsúdením vinníkov.
.tb

Najstarší kostol
Pri jordánsko-sýrskej hranici sa údajne nachádza najstarší kostol na svete. Jordánski archeológovia ho objavili pod iným kostolom, ktorý pochádza približne z druhého storočia. Pôvodný kostol podľa zatiaľ dostupných údajov vznikol medzi rokmi 30 až 70 nášho letopočtu a mohli ho postaviť prví kresťania, ktorí tu našli útočisko po úteku z Jeruzalema.
.tb

Plutoidy
Nedávno sme si museli opravovať školské vedomosti a vyradiť v hlave spomedzi planét Slnečnej sústavy Pluto, ktoré prestalo byť planétou. Teraz sa Pluto stalo aspoň krstným rodičom odborného názvu. Plutoidy, tak sa budú podľa explanéty nazývať guľovité nebeské telesá s vlastnou gravitáciou, ktoré sa nachádzajú na obežnej dráhe Slnka za planétou Neptún.
.mg

48 hodín a dosť
Európska únia musela stráviť niekoľko rokov sústredenými rokovaniami, aby dospela k maximálnej dĺžke týždenného pracovného času a k ďalším pravidlám pracovného trhu pre svoje podštáty. Euroobčania po jej rozhodnutí môžu legálne pracovať najviac 48 hodín do týždňa. EÚ veľkoryso povolí aj nadčasy – najviac 12 hodín. Ako to skontroluje? Pošle na každé pracovisko tajného agenta so špeciálnym povolením pracovať dlhšie ako ostatní?
.mg



Dmitrij Medvedev/
Ruský prezident oslávil Deň Ruska vyhlásením, že kľúčom k úspechu jeho krajiny je sloboda jednotlivca. Znie to nádejne, ale ak by mal tieto slová pretaviť do skutkov, musel by sa dosť vzdialiť od stratégie Vladimíra Putina. A na to bumažku nedostane.

George Bush/
Americký prezident spravil rozlúčkové turné po starom kontinente. Viacerí komentátori si všimli paradox: Bush je medzi Európanmi nepopulárny, no na najvyššie posty sa práve dostali politici, ktorí sú mu naklonení: Angela Merkel, Nicolas Sarkozy a Silvio Berlusconi.

Raúl Castro/
Vodcom Kubáncov je od februára, už sa však zapísal do dejín nielen ako mladší Fidelov brat, ale aj ako opatrný reformátor. Dokonca chce zrušiť maximálne limity platov a zaviesť výkonnostné prémie. To ich doteraz nemali ani kubánski úderníci?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite