Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prichádza vláda davu?

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Helenistickému historikovi Polybiovi sa obvykle prisudzuje autorstvo termínu ochlokracia, ktorým označoval vládu davu, teda akúsi patologickú verziu demokracie.

V ochlokracii môže väčšina urobiť čokoľvek, čo si zaumieni – bez ohľadu na práva ostatných. Najbližším moderným pojmom je asi populizmus. A ten je v súčasnosti najväčšou hrozbou západných liberálnych demokracií.
V Spojených štátoch je proces výberu straníckych kandidátov na prezidenta v znamení šokujúceho úspechu Donalda Trumpa. Ten okrem iného navrhuje vyhostiť 11 miliónov nelegálnych imigrantov zo Spojených štátov a súčasne sa domnieva, že hospodárske a geopolitické problémy krajiny sa stratia, ak bude v Bielom dome sedieť prezident s ostrými lakťami. Nie je zjavné, či Trump svoje „názory“, narcizmus a hulvátstvo, myslí vážne, alebo či sú iba prostriedkom na opantanie davov. Jeho metódy však fungujú. V tejto chvíli je vedúcim kandidátom na republikánsku nomináciu.
Ale predtým, než si my sofistikovaní Európania začneme ťukať na čelo nad obmedzenosťou amerických voličov, treba si uvedomiť, že náš kontinent má svojich Trumpov viac než dosť – a spravidla ešte nebezpečnejších, než je Donald.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite