Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Média

.časopis .ostatné

MÉDIA Hovorca roka je Martin Danko
Už druhýkrát vyhlásila Asociácia hovorcov Slovenska v spolupráci s týždenníkom Trend hovorcu roka. Ešte sme si na to slovo ani poriadne nezvykli a už je tu rebríček. Hovorcom roka 2008 sa stal Martin Danko, hovorca Penta Investments. Najlepším hovorcom vo verejnom a neziskovom sektore je Juraj Rizman z Greenpeace, zo štátnej správy je to Ján Škoda (Ministerstvo zahraničných vecí) a v súkromnom sektore zabodovala Dana Kršáková zo Slovenského plynárenského priemyslu. Súťaž má dve fázy – v tej prvej hlasuje skupina 150 hodnotiteľov (50 politikov, 50 novinárov a 50 top manažérov). V druhej fáze vyberala víťaza porota odborníkov zo 16 najčastejšie nominovaných mien.
Martin Danko je na poli hovorcov neprehliadnuteľnou postavou. Ešte v čase, keď bol hovorcom ministerstva práce, dal jasne najavo, že funkciu hovorcu neberie ako medzistupeň k ďalšej kariére či ako oddych od novinárčiny. Svoju funkciu bral vážne a pre novinára bolo a je príjemné s ním spolupracovať. Takže voľba to nie je zlá. Hoci celú súťaž treba brať s istou rezervou. Otázne je najmä druhé kolo, kde v porote sedela napríklad taká Nataša Slavíková, mediálna šéfka z ministerstva kultúry (kto by si nespomenul na tlačový zákon). Možno by to prvé kolo stačilo.
Pozoruhodný je úspech Jána Škodu, asi jediného hovorcu zo súčasnej vládnej partie hovorcov, ktorý má – ako dlhoročný novinár – prirodzený rešpekt. Mimochodom, o počte hlasov pre silnú ženskú úderku v zložení Silvia Glendová, Silvia Horváthová a Katarína Kližanová-Rýsová sa vo výslednej listine nepíše nič.
.eva Čobejová

TLAČ Trend má odblokované účty
Týždenník Trend si môže vydýchnuť. Minulý týždeň súdy zrušili predbežné rozhodnutie, podľa ktorého nemohlo vydavateľstvo vydávajúce ekonomický týždenník disponovať so svojimi účtami ani značkami novín. Sudkyňa Okresného súdu v Bratislava II. ešte v septembri minulého roka Trend ekonomicky zablokovala, keďže vyhovela spornému návrhu spoločnosti Bartolomei Finance. Sudkyni stačil posudok, podľa ktorého Bartolomei Finance mala po analytickom článku v Trende vzniknúť škoda 140 miliónov. Bartolomei si dal vyrátať, že o takúto sumu príde pre článok v Trende až do roku 2012. Kuriózne na prípade bolo, že Bartolomei Finance Trend zažaloval už druhýkrát, ale tentoraz nemal na zaplatenie súdneho poplatku. Darmo obchádzal silné bratislavské finančné skupiny, aby mu pomohli zafinancovať tento súdny spor s Trendom. Neuspel. Preto požiadal súdy o odpustenie súdneho poplatku. To sa však už ani sudcom celkom nepozdávalo a bez zaplatenia súdneho poplatku sa touto kauzou  zapodievať nechcú.
Bartolomei Finance sa už dávnejšie ocitla vo vážnych finančných problémoch a o majetok spoločnosti sa intenzívne zaujímajú exekútori. Spoločnosť totiž nebola schopná plniť záväzky voči ľuďom, ktorí uverili, že firma Andreia Bartolomeia zhodnotí ich voľné peniaze. Spor s Trendom mal byť záchrannou brzdou, ako dostať do firmy peniaze. Zablokovanie účtov mohlo byť pre týždenník, ktorý zohráva v ekonomickom živote Slovenska dôležitú úlohu, likvidačné. Zhodou šťastných náhod však zablokovanie účtov výraznejšie toto vydavateľstvo nepoškodilo. Celá kauza sa tak zrejme končí. Česť slovenského súdnictvu neurobila.
.eč

MÉDIÁ Zárobek z dovolenky
Česká herečka Jiřina Bohdalová (77) utrpela šok, keď uvidela svoje nahé telo na titulke v bulvárnom časopise Aha! Dokonca to bol pre ňu až taký psychický zásah, že skončila v nemocnici. Nahú herečku odfotil na hotelovom balkóne neznámy spoludovolenkár. Ten nezaváhal a fotografie obnaženej herečky predal bulváru – a má vystaráno. Dovolenku mal vďaka nečakanému zárobku možno zadarmo, stačilo v pravú chvíľu stlačiť spúšť a potom kontaktovať médiá. Ako vyzerá odhalená Bohdalka, mohli vidieť aj slovenskí čitatelia bulváru – objavila sa aj na titulke Plus 1 deň a Nového času.
Poučenie pred letnou sezónou je jasné: nikde – ani v zahraničí – si známi ľudia nemôžu prestať dávať pozor, lebo všade číha nejaký človek s digitálnym fotoaparátom či mobilom, ktorý nemá zábrany privyrobiť si na dovolenke fotením celebrít, ktoré sa náhodou ocitnú v jeho blízkosti. Celebrity sa prosto musia správať slušne, nesmú behať nahé ani po balkónoch, nesmú cestovať na dovolenku s milencami, keď majú doma zákonitého partnera, a nesmú sa odviazať viac, ako je únosné, aby sa neobjavili v bulvári s chýbajúcimi gaťkami či prihlbokým výstrihom. Život celebrity – ak netúži živiť bulvár svojimi škandálmi – musí byť priam asketický. Lebo dnes je takmer každý majiteľ digitálu či mobilu eventuálny papparazzi. Ale tá Bohdalka si to naozaj nezaslúžila, už len s ohľadom na vek a zopár slušných filmov, ktoré urobila.
.eč
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite