Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poriešte to za mňa!

.elena Akácsová .časopis .komentáre

Volala mi dávna známa, aby som jej pomohla s

Volala mi dávna známa, aby som jej pomohla s medializovaním krivdy, ktorá sa jej deje. Išlo o miestny spor dvoch folklórnych súborov naťahujúcich sa o meno. Moja známa jeden z nich zakladala, vybudovala mu meno a zrazu prišiel niekto, kto si to meno chce bezprácne privlastniť.

Pre ňu téma, ktorá jej už niekoľko rokov kazí náladu aj miestne vzťahy, z pohľadu čitateľov už aj z vedľajšieho okresu nezaujímavá kauza, akých sú tisíce. I keď si mimoriadne ctím autorstvo a neznášam zlodejov priživujúcich sa na cudzej tvorivej práci, nezdalo sa mi vhodné o tom písať. Slušne som ju odmietla, čím som sa asi zaradila do zoznamu ľudí, ktorí ju zradili.

Teraz mi v mailboxe pristálo brutálne video, na ktorom chlapec utýra mača k smrti. Smeje sa a vidno mu dobre do tváre. V sprievodnom texte anonym žaluje, že ten chlapec sa volá Martin, chodil v Šamoríne na hotelovú školu a dúfa, že s týmto sa už dačo porieši.
Prečo také strašné video niekto pošle do médií, a nie rovno na políciu? Prečo si ľudia myslia, že médiá sa budú za nich angažovať, vyšetrovať, nastavovať tvár, páliť si prsty, žalovať a možno aj súdiť? (A potom uverejňovať reakcie a opravy dotknutých.)
Možno si za to médiá môžu samy, že všelijaké tie Čierne skrinky, Lampárne, Reportéri a „tieto príspevky vznikli aj na základe vašich tipov“, vytvárajú v ľuďoch pocit, že je úlohou médií naprávať krivdy a suplovať tu nielen políciu a súdy, ale aj akúsi morálnu autoritu, ktorá stráži, aby sa ľudia správali ako ľudia.
Pravdepodobne by video s týraným mačaťom získalo veľkú mediálnu pozornosť, ľudia by sa pohoršovali a pozerali. Rozhodne by to vzbudilo viac záujmu ako lokálny spor o meno súboru. V oboch prípadoch je však výsledok rovnaký. Médiá nič nevyriešia. Vyriešia to len ľudia, ktorých sa to bezprostredne dotýka a ktorí s tým jediní aj skutočne niečo môžu urobiť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite