Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marián kúsok od Stanley Cupu

.andrej Miklánek .časopis .šport

V

V roku 1997 vyhral v drese Dukly Trenčín titul majstra Slovenska. O rok neskôr, ešte ako junior, v zámorí s Portlandom slávny Memorial Cup. Túto sezónu k dvom najväčším úspechom Mariána Hossu takmer pribudol tretí – ten najcennejší.


Marián Hossa je jeden z najkomplexnejších hráčov svojej doby. Žiadna z dôležitých herných činností mu nie je proti srsti – vie tvoriť, brániť, obľubuje hru telom, dokáže pravidelne dávať rozhodujúce góly a okrem presilovým hier je platný aj v oslabení. Výborné silové dispozície a stabilita ho predurčujú víťaziť v drvivej väčšine osobných súbojov. Má rýchle ruky, skvelú strelu zápästím zo stredných a bližších vzdialeností. Dokáže získavať puky v obrannej fáze hry a následne ich distribuovať spoluhráčom. Má esprit prirodzeného lídra, je autoritou na ľade, na striedačke i v kabíne.
Táto sezóna sa však pre Mariána Hossu nevyvíjala ani zďaleka ideálne. V Atlante odohral 60 zápasov a zaznamenal v nich 56 bodov. No nad jeho ďalšou budúcnosťou v tíme Trashers stále visel otáznik. Vo februári sa netrpezlivo očakávalo, či si Atlanta Mariána ponechá, alebo zvolí výmenu. Bol to súboj nervov do posledných minút. Marián by sa po sezóne stal neobmedzeným voľným hráčom a manažment Trashers by ho už nemohol výhodne vymeniť. Krátko pred uzávierkou sa všeobecne očakávaný scenár výmeny naplnil – Hossa putoval z Atlanty do Pittsburghu. A táto výmena bola pre Mariána hokejovým vykúpením.


.tučniaci s hokejovým talentom
V tíme tučniakov stihol Marián ešte 12 zápasov základnej časti s bilanciou 3 góly plus 7 nahrávok. Svoje zohralo aj krátkodobé zranenie. Avšak každé striedanie jednoznačne naznačovalo silu jeho spojenia s najväčšou hviezdou Penns – so Sidneym Crosbym.
„Ešte nikdy som so svojím centrom o hre toľko nerozprával,“ prízvukuje Marián. „Veľmi intenzívne rozoberáme všetky aspekty našej spolupráce a pomáha to.“ Obrovská dávka talentu v podobe mladých hráčov Crosby, Staal, Hossa, Malkin a spol. v tíme tučniakov sa naplno prejavila už v tohtoročnom play-off.
Nestáva sa pravidlom, aby bol slovenský hokejista priamym účastníkom finálovej série. Zatiaľ sa to stalo len štyrikrát. A je skutočnou výnimkou, aby náš zástupca bol jednou z hlavných osobností finalistu – hráčom, na pleciach ktorého leží zodpovednosť za celkový herný prejav a od ktorého sa očakávajú kľúčové góly. Desať rokov po Petrovi Bondrovi a deväť po Mirovi Šatanovi sa práve jednou z ústredných osobností stal aj trenčiansky „Hoss“.
Jeho 26 kanadských bodov v 20 zápasoch play-off nepotrebuje ďalší komentár. Bez neho by sa s najväčšou pravdepodobnosťou tučniaci do finále vôbec nedostali. Okrem jeho vlastných kanadských bodov mal totiž výborný vplyv aj na výkonnosť Crosbyho, s ktorým vytvoril hádam najnebezpečnejší útočný dvojzáprah v NHL.
Marián tiež definitívne prekročil tieň hráča, ktorý bojoval s povesťou, že záťaž v play-off je nad jeho sily. Na rozdiel od Malkina, takého výborného v základnej časti. Play-off však Rusa nezastihlo vo fyzickej ani v psychickej pohode, Jevgenij sa vyložene trápil. Odborní komentátori sa zhodli, že pod Malkinov výkonnostný výpadok sa podpísala únava z dlhodobej časti ligy. Ruský mladík jednoducho „odišiel“ kondične a to nahlodalo aj jeho psychiku.

.symbióza Hossa – Crosby
Nebýva pravidlom, aby profesionálny športovec s časovo obmedzenou kariérou uprednostnil potešenie z kvalitnej súhry s výnimočnými spoluhráčmi pred peniazmi. Marián mal v tomto jasno. „Ak by som chcel viac dolárov, mohol som predĺžiť zmluvu s Atlantou,“ povedal  pre pittsburský športový denník.
V ostatnej sezóne zarobil Marián 7 miliónov USD a po vydarenom play-off jeho hodnota nepochybne stúpla. Podľa odhadu jeho agenta Richa Wintera na hodnotu medzi 8,5 až 9 miliónov USD. Marián sa 1. júla stane neobmedzeným voľným hráčom, čo znamená, že si bude môcť bez obmedzenia vybrať akúkoľvek ponuku. Niet pochýb o tom, že na hráčskom trhu bude jeho meno patriť medzi najžiadanejší artikel.
„Je to, samozrejme, aj o peniazoch, no mojou prioritou je hrať v dobrom tíme, to znamená v tíme, ktorý má šancu získať Stanley Cup. Pittsburgh medzi takéto tímy rozhodne patrí. Dúfajme, že sa veci vyvinú tak, že sa tu udržím niekoľko ďalších rokov“. Pre nie práve najbohatší klub z Pensylvánie je šťastnou zhodou okolností, že podobne sa k situácii stavia aj Sidney Crosby. Doteraz bol viazaný nováčikovskou zmluvou a na ďalšiu sezónu sa dobrovoľne vzdal maximálneho platu približne 10 miliónov USD, ktorý by bezpochyby dokázal vyrokovať. Uspokojil sa so sumou o jeden milión nižšou, len aby trošku pomohol manažmentu v boji s platovým stropom. Práve Crosby má totiž údajne značný vplyv na výber hráčov. Manažment berie jeho odporúčania veľmi vážne, veď práve okolo kanadskej megahviezdy chcú tučniaci vybudovať svoju hokejovú budúcnosť. „Ako by som mohol nechcieť hrať s Mariánom? Dúfam, že situácia sa vyvinie tak, že tu bude môcť zostať. Keď sme spolu hrali častejšie a zvykli si na seba, začali sa diať veci,“ prízvukuje Crosby.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite