Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Antuka patrí Nadalovi

.viktor Kiššimon .časopis .šport

História sa opakuje a tenis nie je výnimkou. Každé tenisová éra priniesla pamätné súboje velikánov. Aj súčasnosť má dvoch tenisových profesorov, ktorí na dvorci zvádzajú neľútostné zápasy.

História sa opakuje a tenis nie je výnimkou. Každé tenisová éra priniesla pamätné súboje velikánov. Aj súčasnosť má dvoch tenisových profesorov, ktorí na dvorci zvádzajú neľútostné zápasy.


Raz sa podarí vyhrať jednému, inokedy druhému. Ale na antuke víťazí zvyčajne iba jeden z nich – Rafael Nadal. Otázka znie, či mu to bude stačiť.
Španielsky mladík oslávil na tohtoročnom grandslamovom turnaji Roland Garros svoje 22. narodeniny. A darček si dal rovnako štýlový ako v ostatných štyroch rokoch – Pohár mušketierov.
Tento pohár nie je žiadna zmrzlinová lahôdka alebo miešaný nápoj. Na jeho získanie treba oveľa viac ako len vytiahnuť pár drobných z peňaženky. Rafael Nadal obetoval na získanie tejto relikvie, pre antukárov posvätnej, hodiny a hodiny tvrdej driny na dvorci. So strýkom Tonim, ktorý z neho spravil najlepšieho antukového hráča posledného dvadsaťročia, donekonečna trénovali liftované údery a pohyb. Aby žiadna loptička nebola stratená.
Ako osemnásťročné ucho prišiel na dvorce Rolanda Garrosa po prvý raz. Vyprášil celú konkurenciu a zdvihol nad hlavu pohár, o ktorom snívajú takmer všetci. A potom to zopakoval ešte dvakrát.

.antuka
Pri svojom štvrtom štarte mohol Nadal vyrovnať rekord, ktorý takmer pred tridsiatimi rokmi vytvoril legendárny Švéd Björn Borg. Dlhovlasý švédsky blondiak získal štyri parížske tituly v rade. Práve on vtedy spôsobil hystériu vo svetovom tenise a spopularizoval túto hru do takej miery, že dnes sa v nej točia milióny dolárov.
Tento rok prišiel do Paríža iný Nadal. Bol pokojnejší a možno aj pokornejší. Žiadne veľkohubé vyhlásenia. V tichosti spracúval slová najväčšieho rivala Rogera Federera o tom, ako chce zaútočiť na parížsky triumf. Nadal vedel, že na tlačovkách sa nerozhodne.
Ľavoruký Španiel nechal prehovoriť svoju ruku. Opäť potvrdil, že na antuke je neomylná. Kolo po kole valcoval súperov. V semifinále zastavil aj namotivovaného Srba Novaka Djokoviča. Až prišiel deň, na ktorý čakal celý rok. Nedeľa 8. júna. Centrálny dvorec Philippa Chatriera. Finále. Piate grandslamové s rovnakým obsadením.
Na jednej strane dvorca stojí skoncentrovaný Španiel. Tentoraz neburcuje divákov tradičnými gestami. Nenapína bicepsy. Snaží sa sústrediť na každú loptičku, každý fiftín. Chladnokrvne posiela loptičky raz do jedného kúta, potom do druhého. Strieda strany, údery, falše a na jeho konto pribúdajú body.
Na druhej strane kurtu pozerá nemo do červenej antuky líder svetového rebríčka. Vie, že keď prehrá, nič strašné sa nestane. O miesto na tróne nepríde. To by musel na polroka vypadnúť z okruhu. Lenže on chce vyhrať. Myšlienka na to, že by bol len šiestym hráčom v histórii tenisu, ktorý má kompletnú zbierku grandslamových titulov, je veľmi lákavá. Lenže rečou tela i mimikou už jasne naznačuje, že aj tento rok vyjde naprázdno.
Snahu mu uprieť nemožno. Do turnajového programu zaradil Estoril, kde nikdy dovtedy nehral. Prišiel a vyhral. Angažoval trénera José Higuerasa. Mal mu pomôcť vymyslieť taktiku na Nadala. Tak ako pomohol Jimovi Courierovi pri zápasoch proti Petovi Samprasovi. Lenže Higuerasove rady mu neboli vo finále nič platné. Federer vymýšľal všetko možné. Takmer každý gem hral inak. Skúšal, čím by zaskočil rozbehnutého Nadala. Ale všetko bolo zbytočné.
,,Nemyslím si, že som zle podával. Ale on sa neuveriteľne zlepšil na returne," cituje Federerove slová oficiálna stránka turnaja. ,,Práve to ma stálo zápas. Pretože vždy, keď som si vyhral podanie, mal šancu získať jeho. Až v treťom sete za stavu 0:4 som pochopil, že so zápasom už neurobím nič."
Federer je vari najférovejší tenista na okruhu ATP. Prehru prijal ako fakt. ,,Myslím, že je ľahšie prijať prehru po zápase, v ktorom som sa na veľa nezmohol. Nemal som na víťazstvo."
Ale novinári sú od toho, aby si trošku rýpli. A jeden z nich nedopadol práve najlepšie. Na jeho otázku, aby si vybral, ktorý grandslamový turnaj chce o rok vyhrať – Roland Garros či Wimbledon, reagoval takto: ,,Na podobné stupídne otázky už nikdy nebudem odpovedať. Sú strašne hlúpe. Ja chcem vyhrať všetko!"
Nadal vyhral v Paríži štvrtý grandslamový titul. Na Federera mu ich chýba ešte osem. S veľkou pravdepodobnosťou ho nikdy nedobehne. Aj keď sa stále zlepšuje. Pred pár rokmi bekhendom len prehadzoval loptičku na druhú stranu. Bol úplne neškodný. Dnes vie poslať súperovi nechytateľný plochý úder alebo zahrať neuveriteľne liftovaný úder s ešte šialenejším uhlom. Výrazne sa zlepšil na podaní a returne. Už mu nejde len o rozohratie výmeny. Chce byť agresívny. Chce diktovať tempo. Kto by to bol povedal o deväťročnom chlapcovi, ktorý hral oba základné údery obojručne?
,,Hral som viac v dvorci a nie stále dva metre za ním," pochválil sa Nadal. ,,Zlepšil som si aj slajzované údery. Vo výmenách som častejšie menil rytmus. Dokázal som viac využívať priame údery, najmä z bekhendovej strany. Väčšinu výmen som mal pod kontrolou a pritom som dokázal hrať agresívnejšie ako v minulosti."
Už po semifinále proti Djokovičovi sa pochválil za prvé dva sety. ,,Myslím, že už sa nedá hrať lepšie." A po finálovom výprasku Federerovi k tomu dodal: ,,Hral som takmer perfektne."
Nadal ešte na dvorcoch Rolanda Garrosa neprehral. Ťahá 28-zápasovú šnúru víťazstiev za sebou. Ak sa nič nepredvídané nestane, tak o rok budú piatykrát za sebou na Pohár mušketierov vyrývať jeho meno.
Tabuľka tenisových velikánov vo finále grandslamových turnajov
Roger Federer – Rafael Nadal 5 2:3
Andre Agassi – Pete Sampras 5 1:4
Ivan Lendl – Mats Wilander
5 2:3
Björn Borg – Jimmy Connors 4 2:2
Björn Borg – John McEnroe 4 2:2

Za menami hráčov nasleduje počet finálových súbojov a bilancia.


.tráva
O týždeň sa začne ďalší tenisový sviatok. Posvätná wimbledonská tráva privíta svojich dobyvateľov. Napätie vo vzduchu nemizne. Pomstí Federer parížsku prehru?
Nadal už nie je len antukár. Zlepšil sa vo všetkých herných činnostiach. Uplynulé dva roky stroskotal vo finále práve na švajčiarskom elegánovi. Ten má vo svojich dvadsiatich šiestich rokoch šancu prekonať ďalší Borgov rekord a triumfovať šiestykrát za sebou.
Borg vyhral v rokoch 1976 –1980, cestu za šiestym triumfom mu prekazil v roku 1981 Američan John McEnroe. Ľavák. Aj Nadal je ľavák. Vlani prehral v tesnom päťsetovom finále. A tento rok ho za wimbledonskou slávou poslal aj Borg.
,,Ak prežije pár úvodných kôl, tipujem ho za víťaza," povedal Borg pre BBC. ,,Vlani odohral proti Federerovi úžasné finále. Len smola mu zabránila vyhrať ho. Mal totiž veľa sľubných šancí. Myslím, že tento rok to bude chcieť odčiniť a vyhrá.“
Posledným ľavákom, ktorý vyhral Wimbledon, bol v roku 2001 nezabudnuteľný Chorvát Goran Ivaniševič. Ten na to potreboval až štvrtú finálovú účasť. Dokáže to Nadal už na tretí pokus?

Autor je redaktor denníka Pravda.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite