Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slnečný kúpeľ

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Prelom devätnásteho a dvadsiateho storočia zachvátil ošiaľ nezdravého optimizmu. Zdalo sa, že pokrok je nezastaviteľný a prináša len samé dobré veci. Medzi novými vynálezmi, ktorými sa začínal nadchýnať svet, si svoje miesto našlo aj dnes už obligátne müsli.

Boli to časy, keď nám veda začala kafrať skoro do každého kúska nášho života. Kam sa človek pozrel, číhali na neho záhadné a dosť kuriózne veci, kladúce vysoké nároky na ľudskú predstavivosť. Začalo sa hovoriť o elektrických časticiach, ktoré sú všade navôkol nás. Do toho tu poletujú akési bezprizorné vlny. Nie div, že ľudia čoraz viac začínajú veriť na duchov. Nehovoriac o tom, že začíname panovať prírode. Zrazu sa dá zachytiť čas, a to dokonca svetlom! Po dedinách chodia fotografi a vyvolávači lákajú do prvých kín.

.zdravý život v slovenskej literatúre
Samozrejme, pokrok neobišiel ani medicínu. Začínajú sa vyvíjať nové prístroje, postupy, doktor Freud čoraz hlasnejšie rozpráva o výklade snov a s rozkošou šokuje prudérne viedenské paničky slovami vaginálny orgazmus na svojich psychoterapiách. Objavujú sa prvé lastovičky lekárov a dietológov, ktorí upriamujú ľudskú pozornosť na dôležitosť správnej výživy.
Po celej Európe rastú sanatóriá ako huby po daždi a v každom si ako žaba na prameni sedí vyhlásený profesor so zaručeným receptom na zdravý život preplnený optimizmom a skvelými zajtrajškami. Dozvuky všetkých týchto fantastických dietologických návodov a cvičení máme aj my v našej literatúre. Spomeňme si na roztopašnú poviedočku Slnečný kúpeľ od Janka Jesenského, kde sa partička cvičencov vybrala naholo rozhýbať kosti na záhumienok a slovenská pospolitosť to tradične nerozdýchala.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite