Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dokážu to aj delfíny

.juraj Karpiš .časopis .týždeň v ekonomike

Asi najdôležitejšou radou ohľadom osobných financií je, aby si človek sporil. Vytváranie osobného pokladu z toho, čo neminieme z príjmu, je jednoducho veľmi dôležité.

Sporiť treba nielen preto, že je dobré mať rezervu v prípade nečakaných nákladných udalostí, ako je napríklad strata zamestnania, rozbité auto či dokonca manželstvo. Hlavným dôvodom je istota pokrytia finančných potrieb v starobe. Zadlžené vyspelé štáty a starnúca populácia by mali každému čakateľovi na dôchodok signalizovať, že na štátom vyplácaný dôchodok by sa radšej spoliehať nemal.

Ale niektorí si vraj sporiť nevedia, takže vždy nutkavo minú všetko, čo zarobia. Iní si zasa „nanúteným sporením“ ospravedlňujú zobratie hypotéky. Spomenul som si na to, keď som čítal o amerických delfínoch. Na to, že aj ony vedia šetriť, prišli cvičitelia v Inštitúte pre štúdium morských cicavcov v Mississippi. Zvieratá od cvičiteľa dostávali odmenu za to, že pomáhali udržiavať čistú vodu zbieraním odpadkov (ktoré padli do akvária spolu s rybami alebo ich tam nahádzali nedisciplinovaní návštevníci).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite