Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iný stvoriteľ

.časopis .týždeň doma

Svoju ódu na život tvorí Andrew Rogers z „mŕtvej“ matérie. Na rozdiel od klasických sochárov kameň neotesáva tak, aby z neho po tisícoch fortieľnych úderov dlátom vydoloval požadovanú formu. Jeho postup je presne opačný.

Svoju ódu na život tvorí Andrew Rogers z „mŕtvej“ matérie. Na rozdiel od klasických sochárov kameň neotesáva tak, aby z neho po tisícoch fortieľnych úderov dlátom vydoloval požadovanú formu. Jeho postup je presne opačný.
Masívne bloky skál umiestňujú domorodí stavitelia podľa precíznych pokynov jeho izraelských architektov na vyznačené  miesto v teréne. „Prvé geoglyfy v Izraeli sme ešte vytyčovali klasickou technológiou. Trvalo to tri týždne. Dnes používame GPS a máme to hotové za dva dni,“ vysvetľuje Rogers.
Stavitelia tvoria v pote tváre a ťažkom teréne múrik, dlhý často stovky metrov, ktorého tvar začne byť zrejmý až pri pohľade z leteckej perspektívy Pomocou rúk tisícov ochotných domorodcov či lyžíc ťažkých stavebných mechanizmov sochár zhmotňuje svoju víziu a premiestňuje skaly: od malých kamienkov až po niekoľko ton vážiace kolosy.
„Netvoríme stavbu, tvoríme ideu,“ opakuje Rogers užasnutým indickým dedinčanom alebo čínskym vojakom, ktorých si na tú ťažkú drinu najal. „Pochádzam z Austrálie. Viete, máme skvelých hráčov kriketu... a sochárov,“ povie cez tlmočníka v Radžastane, čím si ich nadobro získa. Zasvietia im biele zuby.
Ženy vo farebných šatách sa roztancujú, aby na druhý deň ráno ochotne nastúpili do práce. V Indii na prvom geoglyfe pracovalo 280 mužov a 375 žien. Lekári ošetrovali v poľnej nemocnici zranených, pretože dedinčania premiestňovali kamenné bloky v prudkom svahu naboso. Keď sa veci skomplikovali, išlo sa pomodliť k sloniemu bohovi Ganešovi – a práca šla opäť od ruky. Najlacnejšia bola stavba geoglyfov v Číne, v kraji objaviteľa Marca Pola, kde myšlienka nadchla miestnu generalitu a v zložitom teréne nasadili tisíc vojakov. Tí za pár dní vybudovali dvojkilometrový múr v podobe posla na koni. Rozprestiera sa cez päť kopcov a štyri údolia. Predtým urobili motív muža z nástennej maľby v jaskyni. Naopak najdrahšia bola pracovná sila na Islande, kde sa aj preto nachádza geoglyf skromnejších rozmerov.
Ktovie, možno si spočiatku mnohí domorodci potajme klopkajú prstom na čelo, čo za blázon to k nim zavítal. Svet sužujú vojny, hladomor, povodne, zemetrasenia – a on tu behá s foťákom na ramene a ukazuje im nejaké čudesné fotky a nákresy kamenného orla či leva, ktorého oni majú zo stoviek ton kameňov v priebehu pár dní vybudovať. Načo? – tú otázku však veľmi rýchlo prestanú klásť. Z dokumentárnych filmov, ktoré sú ako svedectvo pre  Rogersa aspoň také dôležité, ako samotné geoglyfy, je zrejmé, že práca ich evidentne baví.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite